Hírek

Első fokon az MTVA összes szerződése nyilvános

Első fokon úgy döntött a Fővárosi Törvényszék szerdán, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak ki kell adnia a műsorkészítésre vonatkozó, számos különböző alvállalkozóval kötött szerződése mindegyikét.

Az MTVA semmilyen formában, tehát még csak az alapadatok szintjén sem tette közzé, milyen szerződéseket kötött alvállalkozókkal műsorszolgáltatási tevékenységekre. Az Átlátszó nem hivatalos forrásból értesült azon cégek listájáról, amelyekkel az MTVA szerződést kötött – szám szerint 48-cal. Lapunk ezek kiadása érdekében még 2012. november 20-án az MTVA-hoz fordult. Mivel az MTVA 2012. december 5-én megtagadta az adatszolgáltatást, az Átlátszó ezért bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a szerződések nyilvánosságra kerülhessenek (keresetlevél, PDF).

Az alperes MTVA ekkor öt olyan szerződést tett elektronikus formában elérhetővé az Átlátszó számára, amelyeket még a jogelőd Duna Televízió kötött a kereseti kérelemben megjelölt cégekkel. Az Átlátszó megítélése szerint ezzel nem teljesítette az adatkérésben foglaltakat, hiszen mi kifejezetten arra voltunk kíváncsiak, hogy már az MTVA kikkel kötött műsorkészítési szerződést. A bíróság ezt az érvelést elfogadta.

Az alperes – ahogy hasonló perekben ez nem szokatlan – az üzleti titok esetleges sérelmére is hivatkozott mint a megtagadás alapjára. Bár végül semmilyen bizonyítékot nem hozott fel állítása alátámasztására, a bíróság így is kiemelte: ha érdemben kellene elbírálnia, kifejezetten megszorítóan értelmezné az üzleti titok fogalmát. A közpénzek elköltése feletti társadalmi kontrollt éppen a közadatigénylés intézménye biztosítja, így ezt az érdeket nem írhatja felül az üzleti titok védelmének igénye.

Az alperes hivatkozott arra is, hogy a 48 szerződés nagy mennyiségére való tekintettel felmerül a visszaélésszerű adatigénylés gyanúja. Az MTVA ugyanakkor nem bizonyította ezen állítását, a bíróság pedig érdemben nem is foglalkozott vele. Ennek az ad jelentőséget, hogy az MTVA az eljárás egyetlen elemében sem, tehát sem az adatkéréskor, sem pedig a per folyamán nem próbált egyeztetni az adatkérő Átlátszóval az adatkérés mennyiségéről. Így nem merülhetett fel annak lehetősége, hogy a kért adatokról megállapodásra juthassunk.

Az ítélet első fokon született, így nem jogerős. Az alperes választhat, hogy teljesíti az adatkérést, vagy fellebbez. A folytatásról beszámolunk.

Korábbi cikkeink az MTVA ellen indított közadatpereinkről:

Másodfokon is elbukott az MTVA adateltitkoló stratégiája

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

Kreatív adateltitkolási technikákkal újít a bíróságon az MTVA

Simicska-cég titkait védi az MTVA a bíróságon

 

Megosztás