Hírek

Öncenzúra Hongkongban

Július 1-én volt 15 éve vannak, hogy Hongkong visszatért Kínához, az azóta eltelt idő alatt pedig a helyi újságírók szerint folyamatosan csökkent a sajtószabadság és egyre többen alkalmazzák az öncenzúrát – írja az ejc.net. A Hongkongi Újságírók Szövetsége által készített felmérésből kiderül, hogy az újságírók 87 százaléka szerint az információhoz való hozzáférést korlátozták és a június 30-án leköszönt Donald Csang vezérigazgatósága alatt a hírek feldolgozását is akadályozták az elmúlt öt évben. A mostani eredmény 29 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi érték, amelyet 2007-ben mértek. A felmérés éppen akkor került nyilvánosságra, amikor amúgy is feszült a hangulat a vezető hongkongi angol nyelvű napilap, a South China Morning Post öncenzúrázási ügye miatt.

Június 7-én a South China Morning Post hosszú cikket publikált Li Vangjang haláláról. Az ellenzéki aktivista egy kínai kórházban halt meg, titokzatos körülmények között. A férfi 22 évig volt börtönben, miután ő is tüntetők között volt 1989. június 4-én, Pekingben. A hatóságok szerint a férfi öngyilkos lett – kórházi kötszerekből készített kötéllel akasztotta fel magát. A család szerint szó sincs öngyilkosságról.

Közben helyi újságírók állítása szerint az elmúlt években egyre kevesebb sajtónyilvános eseményt szervez a kormány, miközben az off-the-record találkozók száma emelkedett. Mindez annak ellenére történik, hogy Hongkong politikailag, jogilag és gazdaságilag független az anyaországtól, Kínától, és így elvileg szólás- és sajtószabadság van. A helyi médiamunkások szerint azonban nem tudnak teljes mértékben ellenállni a Kínából érkező nyomásnak – 79 százalékuk úgy érzi, hogy 2005 óta magasabb az öncenzúra és 36 százalékuk felettese vagy saját maga gyakorolt már öncenzúrát. Főként olyan témákban, amelyek kedvezőtlenül állították volna be a központi kormányt, annak támogatóit vagy baráti cégtulajdonosokat.

 

Megosztás