Hírek

Betiltották a Zsarufigyelőt Franciaországban

Egy francia bírói döntés elrendelte, hogy az internetszolgáltatók mostantól kötelesek blokkolni a Copwatch Nord Paris I-D-F honlapot, amely rendőrökről gyűjtött képeket és videófelvételeket. Az oldalon közzétett tartalmak kifejezetten a gyanúsítottak elfogása, tüntetők zaklatása és etnikai kisebbségek tagjai elleni fellépés során elkövetett rendőri túlkapásokat mutatják be.

A honlap szerkesztői sajtóközleményt adtak ki, amelyben biztosítják olvasóikat arról, hogy minden eszközt fel fognak használni a további működésre. A francia zsarufigyelők hangsúlyozták, elismerik, hogy semmi közük a rendőrök magánéletéhez, de csak addig, amíg ki nem derül, hogy a rend fenntartói valamilyen módon kapcsolódnak a szélsőjobboldalhoz.

Az elnök Nicolas Sárközy az ügy kapcsán azt nyilatkozta, szigorítana a digitális igazságszolgáltatáson, a francia belügyminiszter Claude Géant pedig a szolgáltatók számára sokkoló ötlettel állt elő: a honlapnak csak azokat az oldalait blokkolják, amelyek személyes adatokat tartalmaznak. A végeredmény teljes tiltás lett.

A „copwatch” vagyis zsarufigyelés gyakorlata a kilencvenes évek Amerikájából származik. Az aktivisták azért kezdték el a kaliforniai Berkeley-ben figyelni és rögzíteni a rendőrök munkáját, mert úgy vélték, ezzel megelőzhető, hogy a rendőrök brutálisan viselkedjenek, vagy túlkapásokat kövessenek el. De míg az Egyesült Államokban alkotmányos alapon érveltek amellett, hogy a rendőrökről felvételt készíteni belefér a szólásszabadság fogalmába, addig Franciaországban nem védi semmi azokat, akik így próbálják a túlkapásokra felhívni a figyelmet.

1991-ben Amerikában bizonyítást nyert az ilyen felvételek fontossága, amikor egy fekete motorost, Rodney Kinget verték meg nagyon rendőrök Los Angelesben. Az esetet egy szemtanú rögzítette videókamerával. King esete gyakran megjelent később a francia külvárosok retorikájában is, ahol szintén előfordult, hogy bevándorlók, etnikai kisebbségek tagjai lettek rendőri túlkapások áldozatai. Az ilyen esetek után szinte minden alkalommal zavargások törtek ki a francia főváros banlieu-jében.

A párhuzam sajnos nem eltúlzott, csak a párizsi külvárosban 1990 óta folyamatosan számontartják a brutális eljárások áldozatait. 1997 óta egy kanadai kezdeményezés hatására október 22-e (O22) a rendőri brutalitás elleni világnap. Magyarországon az egyik legismertebb francia sztori, amely egy „bevándorló megverése utáni” zavargás képeivel indít, a magyar származású Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmje.

Forrás: NYT

Megosztás