Cikkek

A forrást nem fedtük fel – a BRFK SZBEO lefoglalt egy adathordozót

Megtörtént a tanúmeghallgatás, az információforrást nem fedtük fel.

A tanúmeghallgatás elején (tényleg) nagyon kedvesen biztosítottak a rendőrök arról, hogy nem a sajtó és az újságírók ellen akarnak fellépni, mindössze egy zsarolási ügyeket akarnak megoldani. A kedvesség hűvös távolságtartásba váltott át, amikor ennek ellenére fenntartottuk, hogy szerintünk a magyar törvények, az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania az információforrásait. A nyomozó hatóság ekkor azzal kezdett dobálózni, hogy az informátor titokban tartása hamis tanúzás, de akár a zsarolásban való bűnrészesség is lehet. Csak remélni tudjuk, hogy az alább olvasható panaszban foglaltak meggyőzik a rendőrséget arról, hogy nem az újságírókkal szembeni büntetőeljárások kezdeményezésével vezet az út a hatékony felderítéshez.

Ha egy információforrás nem lehet biztos abban, hogy kilétére nem derül fény, akkor nem fogja informálni a sajtót olyan ügyekről, amelyek igenis a nyilvánosságra tartoznak. Ez pedig a sajtószabadság korlátozását jelenti, amellyel egy demokratikus társadalomban nagyon csínján kell bánni. A nyomozó hatóság egyébként kísérletet sem tett arra, hogy meghatározza, jelen esetben miért „különösen indokolt” az információforrás felfedésére köteleznie az újságírót, noha ez törvényi kötelezettsége lett volna.

Azt sem értjük, hogy ha a nyomozó hatóság rendelkezik a feltört brókernetes rendszerből lopott fájlokkal, tudnia kell, hogy azok az elkövetőkre utaló metaadatokat informatikai jellemzőjük okán nem tartalmazhatnak (text fájlok…), akkor miért foglalta le bizonyítási eszközként egy újságíró külső winchesterét.

A jogi szabályozástól függetlenül, morálisan is védhetőnek tartjuk az álláspontunkat. Mégiscsak az történt, hogy egy jelentős pénzügyi vállalkozás informatikai rendszeréből illetéktelenek személyes adatokat tulajdonítottak el – amiről a nyilvánosságot a cég nem tájékoztatta, holott a fogyasztók igen széles köre érintett, ezért közügyről van szó. Megkockáztatjuk, hogy a zsarolást éppen az tette lehetővé, hogy a társaság nem állt ki a nyilvánosság elé, onnantól ugyanis nemigazán lett volna értelme az informatikai betörőknek zsarolni. Az atlatszo.hu csak azt tette, ami a sajtó kötelessége: nyilvánosságra hozta azt, ami a nyilvánosságra tartozik.

Azért, hogy ezt a továbbiakban is megtehessük, tartani fogjuk magunkat ahhoz az alapelvhez, hogy az atlatszo.hu információforrásait nem adjuk ki.

És most következzenek a dokumentumok:

Jegyzőkönyv tanúkihallgatásról

Panasz az információforrás felfedésére kötelezés ellen

Második panasz az információforrás felfedésére kötelezés ellen

Határozat lefoglalás elrendeléséről

Jegyzőkönyv a lefoglalásról

Panasz a lefoglalás ellen

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2