médiaszereplés

Orbán Viktor 57 milliós amerikai útjáról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A miniszterelnök augusztus elején a honvédség egyik luxusrepülőjével ment ki az USA-ba, ahol először Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott, majd beszédet mondott egy Trump pártjához kötődő rendezvényen. Hardy Mihály repülési szakértő kiszámolta, hogy mennyibe kerülhetett ez a repülőút a magyar adófizetőknek, és további érdekességeket is megosztott az Átlátszóval. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt csütörtökön.

A Magyar Honvédség 2018-ban vásárolt 2 darab Airbus A319 típusú csapatszállító és 2 db Dassault Falcon 7X típusú luxusrepülőgépet. Az akkori bejelentés szerint nem kormánygépnek vették őket, a valóságban azonban leginkább Orbán Viktor, Szijjártó Péter és más politikusok használják a repülőket. Az utakat és a költségeket viszont titkolják.

A gépek által sugárzott transzponder-jeleket a „kellemetlen” újságcikkek megjelenése után nagyon hamar letiltották az ismert repülőfigyelő internetes oldalakról, ám egy kivétel van: az ADS-B Exhange elutasítja az állami cenzúrát, így ezen a honlapon továbbra is látható a magyar légierő repülőinek útvonala. Ennek alapján írtuk meg 2019-ben, hogy rengeteg híres nyaralóhelyen megfordultak a honvédségi gépek, cikkünk után pedig kiderült, hogy az utak célja sokáig ismeretlen marad, ugyanis nemzetbiztonsági okokra hivatkozva 30 évre titkosították, hogy a légierő repülői mikor hol jártak és kit vittek oda.

Nemrég szintén az ADS-B Exchange által gyűjtött transzponder-adatok alapján írtunk Orbán Viktor miniszterelnök amerikai útjáról. Augusztus első napján a honvédség egyik luxusrepülője, a 607-es lajstromjelű Falcon New Yorkba ment (Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a közeli Bedminsterben), majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba (ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett fel a szélsőjobboldali dzsembori, a CPAC-színpadán), és augusztus 5-én ért vissza Budapestre. A honvédségi gép nagyjából 20 órát tartózkodott a levegőben a miniszterelnök amerikai kiruccanása miatt.

57 millió forintba kerülhetett Orbán Viktor amerikai kiruccanása a honvédségi luxusrepülővel | atlatszo.hu

Ráadásul a dallasi CPAC egy republikánus párti magánrendezvény volt, amin Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem fideszes politikusként, ha úgy tetszik, magánemberként vett részt, ahogy Donald Trump is (igaz, ő nincs hivatalban). Tehát egy hangsúlyozottan nem állami funkcióra égették el az 57 millió forint költségvetési pénzt, amibe más európai országban egy miniszterelnök simán belebukik, mert ez felelőtlen gazdálkodás, a BTK szerint felmerülhet hűtlen kezelés tényállása.

Cikkünkben Hardy Mihály repülési szakértő nyilvánosan elérhető üzemeltetési költségek alapján kiszámolta, hogy az óránként közel 3 millió forintért repülő Falcon 20 órás kirucanása Amerikába körülbelül 57 millió forint közpénzbe kerülhetett.

Hardy szerint ráadásul Orbán kvázi magánemberként vett részt a CPAC-konferencián, ott nem Magyarországot képviselte, hanem Donald Trump és köreinek barátjaként szerepelt. Emiatt pedig erősen kérdéses, hogy miért az adófizetők állták az utazását.

Orbán Viktor valószínűleg honvédségi luxusgéppel ment nyaralni Horvátországba | atlatszo.hu

A Magyar Honvédség 2018 vásárolt 2 darab Airbus A319 és 2 db Dassault Falcon 7X típusú repülőt. A Falconok a szupergazdagok által magángépnek használt, business jet kategóriájú repülőgépek, amelyeket a honvédség „többcélú szállító- és futárgéptípusnak” nevez. Kategórikusan tagadják, hogy kormánygépnek vették volna a repülőket, de Orbán Viktor és más kormánytagok rendszeresen használják őket, az utakat pedig 30 évre titkosították.

Arról is beszámoltunk, hogy a 607-es Falcon Amerikából hazatérve Horvátországba repült, kétszer is. Augusztus 5-én pénteken Zadarba, majd másnap Splitbe, és véletlenül épp aznap, augusztus 6-án tűnt fel Splittől nagyjából 20 kilométerre a turistáskodó Orbán Viktor. Emiatt felmerült a gyanú, hogy a honvédségi repülő vitte ki nyaralni a miniszterelnököt Horvátországba, ezért Hardy Mihály azt is kiszámolta, hogy a Kecskemét – Split – Kecskemét kör mintegy 5-6 millió forint közpénzbe került.

 

Cikkeink szerzője, Erdélyi Katalin a részletekről a Klubrádió Esti Gyors című műsorának augusztus 11-i adásában beszélt. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, az a legnagyobb probléma, hogy a honvédségi gépek 2018-as beszerzése óta titkolja a kormány, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek az, hogy a légierő gépei fuvarozzák a miniszterelnököt és más kormánytagokat.

Kollégánk szerint pedig ha valóban nyaralni is honvédségi repülővel ment a miniszterelnök, az nagyjából olyan, mintha egy polgármester a falu pénzéből nem a járdát csináltatná meg, hanem a saját udvarát – vagyis a közpénzt a saját céljaira használja.

Megosztás