PODCAST

Podcast Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás 2006-os dokumentumfilmjéről

Október végén az Átlátszón volt az online premierje az Áldozatok 2006 című dokumentumfilmnek, amely a 2006-os tüntetésekről és zavargásokról szól. A Válasz Online most podcastban szólaltatta meg a készítőket, Skrabski Fruzsina rendezőt és Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét, aki akkoriban az Index újságírójaként dokumentálta az eseményeket.

2021. október 25-én az Átlátszón volt az online premierje Skrabski Fruzsina a 2006-os tüntetésekről és zavargásokról szóló Áldozatok 2006 című dokumentumfilmjének. A film elkészítésében egyfajta árokbetemetési vagy nemzeti minimum-kísérletként szerkesztőként közreműködött Kisberk Szabolcs, a HírTV akkori tudósítója (jelenleg a Mi Hazánk sajtófőnöke), riporterként pedig Bodoky Tamás, az Index akkori újságírója (jelenleg az Átlátszó főszerkesztője). A film a civil és a rendőri áldozatok nézőpontjából, eddig soha nem látott felvételek felhasználásával mutatja be a 2006-os őszi tüntetéssorozat eseményeit.

Skrabski Fruzsina a filmbemutató előtt azt mondta, hogy eredetileg nem akart foglalkozni ezzel a témával, mert már számos könyv és film feldolgozta, például Pesty László Megsebzett ünnep című filmje, Kormos Valéria Embervadászat utasításra című könyve vagy Bodoky Tamás Túlkapások című indexes riportgyűjteménye.

„Azért kellett mégis ezt a filmet elkészíteni, mert hiába telt el 15 év, nem derült ki az igazság” – mondta el a rendező. Bodoky Tamás pedig arról beszélt a díszbemutatón, hogy mivel tényfeltáró újságíróként 2006-ban és utána évekig foglalkozott az ártatlanul megvert és meghurcolt emberek ügyeivel, örömmel mondott igent Skrabski felkérésére.

Online premier: Skrabski Fruzsina dokumentumfilmje 2006 áldozatairól | atlatszo.hu

Balog Zoltán volt miniszter, református püspök, és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester jelenlétében szerdán bemutatták Skrabski Fruzsina a 2006-os tüntetések, zavargások és rendőri túlkapások áldozatairól szóló dokumentumfilmjét. Az Áldozatok 2006 elkészítésében riporterként közreműködött Kisberk Szabolcs, a HírTV akkori tudósítója, és Bodoky Tamás, az Index akkori újságírója (jelenleg az Átlátszó főszerkesztője) is.

A Válasz Online most podcastban faggatta a készítőket a közös munkáról. Az egyórás beszélgetésben olyan kérdéseket boncolgattak, mint például: Hogy dolgozik együtt a fidesznyik és a Soros-bérenc? Miért nem sikerült megoldani a rejtélyeket? Miért támadják a filmet fideszesek?

Néhány részlet a műsorból:

A fidesznyik és a Soros-bérenc közös filmet készített. Lehet ilyet a szekértábor-háborútól megőrült közéletben?

Bodoky Tamás: Próbáltam úgy hozzáállni, mintha egy normális világban élnénk, kimondottan örültem annak, hogy Fruzsina azzal keresett meg, hogy nem szeretne propagandafilmet készíteni. Érzékelte ő is meg én is, hogy a választási kampánynak témája lesz 2006, mert erős a DK, erős az ellenzék, csúnyákat kell rájuk mondani. Elővették a kormánykommunikáció műhelyében 2006-ot, ezért ez egy csapdahelyzet, mert ugyanakkor évforduló is van, és ez egy megrendítő eseménysorozat volt 15 éve.

Jogos kritika lehet a filmmel kapcsolatban, hogy nem visz közelebb a rejtélyek (miért nem védték meg a tévészékházat, hogyan fordulhatott elő az októbere 23-i attak stb.) megoldásához.

Skrabski Fruzsina: Hogy csináljak úgy megoldásos filmet, ha a komplett Belügyminisztérium és a teljes rendőrség nem nyilatkozik? Ha a felelősök, például Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitány nem nyilatkozik? Amit 12 év alatt a Fidesz vagy az ügyészség vagy a bíróság nem oldott meg, azt nyilván én sem tudom. Annyival tettünk többet, mint eddig, hogy mindenkit megkerestünk, aki él és mozog. Tényleg mindenkit.

Megosztás