médiaszereplés

Az alapítványba kiszervezett külföldi ingatlanokról beszélt munkatársunk a Klubrádióban

A kormány nemrégiben két állami céget, a Comitatus-Energia Zrt.-t és a Manevi Zrt.-t is egy frissen létrehozott alapítványnak adott, amelynek ezzel több külföldi ingatlan is a birtokába került. Erdélyi Katalin a Klubrádióban beszélt a részletekről.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy a kormány 2020-ban egy törvénnyel létrehozta a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt, amelynek indításként jelentős állami vagyont ajándékozott. A 2021 márciusában bejegyzett alapítvány megkapott két állami vállalatot, a Manevi Zrt.-t (100 db törzsrészvény) és a Comitatus-Energia Zrt.-t (8700 db törzsrészvény). A bírósági bejegyzés szerint a Manevi részvényei 11,2 milliárd forint, a Comitatus Zrt. részvényei pedig 3,9 milliárd forint értéket képviselnek.

Az alapítványnak adott két cég több külföldi ingatlannal is rendelkezik. A Comitatus-Energia Zrt. 2019-ben vásárolta meg a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpontot, ami a 120 szobás, öt medencés Hotel Lipa mellett kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magában foglal.

A Manevi Zrt. pedig 2018-ban megvette a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót, ezen kívül a birtokában van a romániai Máramarosszigeten (Sighetu Marmației) található Korona Szálló (Hotel Coroana vagy Tisa), és egy horvátországi, Eszéken található műemlék épület is. Érdekesség, hogy az eszéki és a lendvai ingatlanok mellett is egy-egy, magyar közpénzből fejlődő, NER-közeli fociakadémia van.

 

Két állami céggel négy drága külföldi ingatlant adott egy alapítványnak a kormány

A közfigyelem főként az egyetemek miatt létrehozott alapítványokra irányult az elmúlt hónapokban, de közben külföldi ingatlanokat birtokló állami cégeket is egy alapítványba szervezett ki a kormány. A Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa egy szlovéniai üdülőközpontnak, a Manevi Zrt. birtokában pedig két romániai szálloda és egy horvátországi műemlék épület van.

A két állami cégnek 2021. március 5-én (a bírósági bejegyzése után 2 nappal) lett a tulajdonosa Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, nemsokkal ezután pedig a Manevi vezérigazgatója Oláh Zsanett lett. A nő korábban a folyamatosan veszteséget termelő, és emiatt 2018-ban megszüntett, állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezérigazgatója volt, majd az MNKH megszűnése után Mészáros Lőrinc egyik cégének ügyvezetője lett.

Az alapítványnak kiszervezett külföldi ingatlanokról cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának május 21-i adásában beszélgetett a műsorvezetővel.

Megosztás