dokumentumfilm

Dokumentumfilm a román szélsőjobboldali párt, a Noua Dreaptă meghatározó figuráiról

Tavaly ősszel párttá alakult, és a 2016-os választási évben indulni tervez a választásokon a szélsőjobboldali legionárius ideológiát feltámasztani igyekvő Noua Dreaptă (Új Jobboldal). A RISE Project dokfilmet készített a mozgalom történetéről és a legfontosabb figuráiról.

 

banner2_mozgo_2

 

Bár kevesen vannak, hangosan ismételgetik nagyjából ugyanazokat a gondolatokat. Bár előszeretettel hordanak katonai ruhákat, a szentképek elmaradhatatlan kellékei a felvonulásaiknak. Azt állítják magukról, Romániát védelmezik – azonban egyesek közülük megsértik az ország törvényeit.

Ők a Noua Dreaptă (Új Jobboldal), mely nemrég párttá alakult, miután éveken kereszül a legionárius mozgalom ideológiájára alapozva keresték identitásukat, fenyegetve a magyarokat, a homoszexuálisokat és a bevándorlókat – persze amikor épp nem maguk között torzsalkodnak.

A RISE Project dokumentumfilme a szervezet 15 éves tevékenységét mutatja be, a kezdetektől napjainkig. Vázolja a legfontosabb személyiségek portréit, és megmutatja, hogyan sikerült a személyes ellentéteken és a Diszkrmináció-ellenes Tanács által kiszabott büntetéseken felülkerekedve szinte minden megyeszékhelyre, sőt, Moldova Köztársaságra is kiterjeszteni a szervezet tevékenységét.

 

 

A tevékenység anyagi alapjait kétes múltú üzletemberek biztosították. Az idők során egyes alapítók kiléptek a szervezetből, mások pályáját összeesküvés-elméletek vagy bűncselekmények – gyermekpornográfia vagy csalás – törték derékba. A maradék aktivista most élete első választási kampányára készül.

Sipos Zoltán

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás