dokumentumfilm

A 43 eltűnt mexikói diák története

Már korábban is a hatalom bögyében lehetett az a mexikói iskola, melynek 6 diákját rendőrök lőtték le, és további 43-at pedig a vizsgálatok szerint drogkartelleknek adtak át szeptember 26-án – áll a Vice News dokumentumfilmjében.

Az Ayotzinapa iskola baloldali ideológiákkal vegyítve tanította szegény, javarészt földműves családok gyerekeit, így nem meglepő, hogy több – diákok életét is követelő – összecsapásokba torkolló tüntetésben is részt vettek már az iskola tanulói. A szeptember végi brutális események viszont megrázták Mexikót és az egész országban tüntetések robbantak ki a drogkartellekkel bizniszelő helyi önkormányzatok, és a korrupcióval vádolt, hatalmát érvényesíteni képtelen hatalom ellen.

Szeptember 26-án a diákok a Guerrero állambeli iskolához közeli Iguala nevű városba tartottak egy tüntetésre, ahol a drogmaffiával összeköttetésben álló polgármester családja tartott kampányeseményt. Pár sarokkal az esemény helyszínétől rendőrök állították le a diákok buszait és lőni kezdtek rájuk. Hat diák a helyszínen meghalt, további 43-at pedig rendőrségi autókkal szállítottak el ismeretlen helyre.

A hivatalos vizsgálatok szerint a Guerrero Unidos drogkartell embereinek adták át a fiatalokat, akiket a bűnözők egy szeméttelepen végeztek ki, majd a halottakat és sebesülteket elégették és hamvaikat a közeli folyóba dobták. A diákok szülei ennek ellenére nem hisznek a gyerekeik halálában és független vizsgálatot követeltek az elnöktől. Az viszont tény, hogy a gyilkosságokat és emberrablást végrehajtó igualai rendőrök közül többet letartóztattak, a kartellhez rokoni szálakkal kötődő polgármester és felesége elmenekült – őket egy hónappal később fogták el.

A VICE dokumentumfilmesei meglátogatta az iskolát, követik a szülők harcát és az országban kirobbant tüntetéseket. A helyi önkéntesekből álló keresőbrigádokkal tartva random hegyoldalakon tömegsírokra is bukkannak.

Bár kevés esély van rá, hogy a diákok életben legyenek, az eset jól mutatja a mexikói állam működésképtelenségét, ahol drogkartellek, hivatalos szervek és civil önvédelmi csoportok próbálják kézben tartani az életet. Az USA külügyminisztériuma szerint az ország államainak felét bűnözői körök uralják. Hivatalos adatok 220.000 eltűntről szólnak, de ez a szám magasabb is lehet, tekintve, hogy az országban elkövetett bűncselekmények 93%-a felderítetlen marad.

 

Címlapkép: Hans-Maximo Musielik / VICE News

Megosztás