Nélkülünk nem tudnál róla – az SZJA egyszázalékot add az Átlátszónak!

Add az Átlátszónet Alapítványnak a 2023-as személyi jövedelemadód 1%-át, és kiderítjük mire költik el a többit. Az SZJA egyszázalék nyilatkozatodban az Átlátszónet Alapítvány nevét és adószámát (18516641-1-42) tüntesd fel, és add le határidőre az adóbevallás mellett az 1% nyilatkozatot is!

Zitamezoszemere Cikkbanner

Az SZJA egyszázalék nyilatkozat: mit csináljak?

A befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 20-ig, az SZJA beadással együtt, vagy külön is lehet rendelkezni. Az adózók nagy részének már a NAV készíti elő a bevallást, aminek nem része az 1% nyilatkozat. Számukra fontos, hogy ezt a bevallást az egyszázalék nyilatkozattal ki lehet egészíteni, sőt május 20-ig azt külön is be lehet adni!

Bárki dönthet úgy, hogy a személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy vallási közösségnek. A felajánlásokra jogosult civilszervezetek és a vallási közösségek listája a NAV oldalán érhető el. A civil szervezetek javára minden évben nyilatkozni kell, a korábbi években leadott nyilatkozatok esetükben nem érvényesek.

A civil szervezetek listáján megtalálható az Átlátszónet Alapítvány is, ahol előző évben több mint 40 millió forinttal támogattátok az Átlátszót!

Egyszázalék beadás: online vagy papír

Online: a nyilatkozat legegyszerűbben online az e-SZJA webes felületen nyújtható be. Beadható még az interneten keresztül a NAV nyomtatványkitöltő programjában is, az ÁNYK-ban a bevallással együtt (annak EGYSZA lapján) vagy külön, a 23EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíron a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve, vagy az e-SZJA webes felületről kinyomtatott nyilatkozaton, vagy a 23EGYSZA jelű NAV nyomtatványt kitöltve adható be az egyszázalék nyilatkozat. A leadás történhet személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain is, vagy postán feladva!

A kitöltött nyilatkozatot külön, zárt borítékba kell tenni, amire rá kell írni az adózó nevét, lakcímét és adóazonosító jelét. Ezt be kell tenni egy másik borítékba, és azt megcímezni és elpostázni a NAV részére, ahova legkésőbb 2024. május 20-ig be kell érkezzen. A nyilatkozat postázási címe az állandó lakhely függvénye, a postázási címet innen lehet kinézni.

Egyes munkáltatók is vállalhatják a nyilatkozatok összegyűjtését, ekkor a borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának is.

Határidők

Legkésőbb 2024. május 20. éjfélig kell a nyilatkozatot leadni, de valakinek korábban van a határidő.

Az egyéni vállalkozóknak, akik február 25-éig kötelezettek az SZJA bevallásukat leadni, érdemes is sietni. Ha nem rendelkeznek időben, sajnos könnyen le tudnak maradni az adójuk 1+1%-ának felajánlásáról.

Viszont a 2024. május 20-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 20. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen.

A legjobb nem várni, az SZJA egyszázalék nyilatkozat bármikor beadható, akár most is.

Miért az Átlátszónet Alapítvány?

2014-ben kértük először, hogy ajánljátok fel nekünk az szja 1%-át, ebben 2016-tól az Átlátszónet Alapítvány a partnerünk.

Ha más módon (is) szeretnéd támogatni az Átlátszó munkáját, böngészd át a támogatási lehetőségeket!

Nélkülünk nem tudnál róla!