közérdekű adatok

Táblázatos formában is közzétesszük a Lady Mrd és az OE-LEM korábbi útvonalait

Hétfőn közöltük az egész nyáron át tartó oknyomozásunk eredményét Orbán Viktor magánrepülőzéséről és Mészáros Lőrinc luxusjachtozásáról. A cikk műhelytitkairól itt írtunk, a hozzá kapcsolódó térképmunka módszertanát pedig itt ismertettük. Most pedig letölthetővé tesszük azokat az adatokat, amelyekkel dolgoztunk, a cikk térképei az itt közölt táblázat alapján születtek. A táblázatból kiderül, mikor és hol jártak a járművek, bárki szabadon tovább dolgozhat velük.

A repülőgépek és a tengeri hajók mozgását számos nyilvános, bárki számára ingyenesen elérhető honlapon lehet követni. Az ilyen oldalakon megtalálhatók a repülőgépek és a hajók főbb adatai, típusuk, gyártójuk, méreteik, és rajongók spotterfotói róluk, különböző repülőtereken és kikötőkben. Ezeken a repülő- és hajófigyelő oldalakon az archív útvonal-adatok is hozzáférhetők, igaz, ezekért általában már fizetni kell. Mi most szabadon letölthetővé tesszük, amit eddig sikerült kiderítenünk a cikkünkben tárgyalt kormányközeli szereplők által használt luxusjárművek útvonalairól.

A Lady Mrd és az OE-LEM korábbi útvonalainak adatait táblázatos formában itt lehet elérni (kattintson!)

Három feladványra várjuk olvasóink megfejtését:

1, Az OE-LEM üzemeltetési költsége óránként 1,5 – 3 millió forint. A luxusrepülő összesen 2 óra 40 perc alatt repült ki Várnába és vissza. Mennyibe került Orbán Viktor kiutazása a MOL-Vidi meccsére?

2, A Lady Mrd maximális sebessége óránként 14 csomó. Kilenc óra alatt ért Brijuniból Opatijába Homolya Róbert MÁV-elnökkel, Szíjj László üzeletemberrel, és Kovács Ernő kormánymegbízottal a fedélzetén. Milyen átlagsebességgel haladt közben?

3, Mekkora a matematikai valószínűsége annak, hogy a magánrepülőgép ilyen sokszor ugyanakkor ugyanoda repüljön, ahol éppen akkor a luxusjacht is horgonyoz?

Minden kutatót, kutatócsoportot, szerkesztőséget, civil, sőt kormány-közeli szervezetet is arra buzdítunk, hogy ne üljenek az adataikon, hanem tegyék azokat közkinccsé, tegyék ellenőrizhetővé a munkájukat. Különösen akkor, ha ez közpénzből előállt adatokra, adatbázisokra vonatkozik. De akkor is, ha azokért adott esetben fizetni vagy perelni kellett. Az Átlátszó adatkezelési elveiről itt olvashat bővebben.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2