médiaszereplés

Népszavazás a hevesi vegyi üzemről, klímaválsággal sújtott turizmus – Bodnár Zsuzsa a Greenfo podcastjában

A Greenfo.hu Zöld hírháttér című podcastjában beszélgetett aktuális környezetvédelmi ügyekről kollégánk, Bodnár Zsuzsa. Téma volt többek között Heves város lakosságának tiltakozása az oda tervezett NMP-gyár ellen, a klímaválság turizmust befolyásoló hatása, de szó esett a szerb lítium-bányák ügyéről és a civil szervezetek 10 évvel ezelőtt indult kormányzati vegzálásáról is.

A Greenfo szeptember 12-i podcastjában munkatársunk Sarkadi Péter szerkesztővel és Horn Gabriellával, a Szabad Európa rovatvezetőjével többek közt azt vitatta meg, hogy a klímaváltozás  – az aszályos hónapok, majd a váratlan esőzések – miként hatnak utazási szokásainkra. Hol töltjük az egyre melegebb nyarakat, és hogyan védekezhetünk a szeszélyes időjárási körülmények ellen? 

A vízhiányos nyári hónapok után most árvízzel és extrém mennyiségű csapadékkal küzdünk. Csökkenthetők-e a mezőgazdaságot érő károk, és a vízgazdálkodásban milyen módszerek segíthetik a megoldást? – a témáról nemcsak a beszélgetésben, az Átlátszó videóiban is szó esett

A beszélgetés témája volt az is, hogy a világ egyik legnagyobb NMP-gyártó vállalata, a BYN Chemical veszélyes oldószert előállító üzem létesítésére készül Hevesen. Szeptember 6-án emiatt paprikás hangulatú lakossági fórumra került sor, melyről mi is beszámoltunk. A lakossági ellenállás egyelőre ott tart, hogy a hevesi polgármester bejelentette, népszavazást fognak tartani az ügyben.  

 

Az adásban szó esett a szerbiai eseményekről is. Nemrég ugyanis több ezren tiltakoztak Belgrádban az ellen, hogy Európa egyik legnagyobb lítium-lelőhelyét bányásszák ki a szerbiai Jadar-völgyben. A tiltakozók szerint be kellene tiltani a lítium és a bór bányászatát Szerbiában a közegészségügyi veszélyek, valamint a talaj és a víz szennyezésére jelentett lehetséges veszélyek miatt, írta meg a Telex.

Emellett arról is beszélgettek az adás résztvevői, hogy tíz éve kezdődött a magyar civil társadalom ellehetetlenítése: 2014. szeptember 8-án Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját rendőrök kísérték ki az irodájából. Az Ökotárs, az Autonómia, a Kárpátok és a DemNet azért kerültek kormányzati össztűz alá, mert a Norvég Alap magyar civil szervezeteknek szánt támogatását a kormánytól függetlenül, szakmai szempontok mentén osztották szét. Az idei kerek évfordulóra szervezett megemlékezésen többen felszólaltak, köztük Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője is.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42