Nemzeti Együttműködés Rendszere

A ScienNethez köthető cég előrefizetős kártyáit telepítette az MVM a Papp László Sportarénában

Idén januártól kizárólag kártyával lehet vásárolni a Papp László Sportarénában, annak a projektnek köszönhetően, amit az MVM Zrt. és a Simplon Zrt. hajtott végre. Az előre fizetős kártyákon a nem túl jó emlékű, adócsalás gyanújába keveredett ScienNet törzsvásárlói rendszer jelenlegi működtetője, az Inlernet neve olvasható. A „kavarodás” okát a Simplonhoz köthető Suppan Márton alvállalkozói hibával magyarázta az Átlátszónak.



Társadalmi célú hirdetés

Szerencsésen indult a Simplon Zrt. tevékenysége, mert, ahogy megkezdte működését, máris 117 millió forintos szerződést kötött vele a Szerencsejáték Zrt.: a Simplont 2016. december 21-én jegyezték be, a szerződése pedig 2017. április 13-ától már élt az állami társasággal.

A Simplonnal kapcsolatban korábban megírtuk, hogy ők adják ki a Fintech.hu pénzügyi portált, és tulajdonosai az Egy Digitális Jövőért Nonprofit Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Suppan Márton. Az üzletembert úgy választották meg tavaly az év fiatal vállalkozójának, hogy egy hozzá köthető cég tulajdonosai ellen piacfelügyeleti eljárások során súlyos büntetéseket rótt ki, sőt feljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank. Ráadásul a rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz az ügyben.

Eközben Suppan új vállalkozásai egymás után nyerik el az állami megbízásokat, így a már említett Szerencsejáték Zrt.-nél, továbbá a Magyar Villamos Műveknél is. A jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségei közé tartozó We Love Balaton kampányában is az üzletember egyik vállalkozása, a gibraltári székhelyű Peak Financial Services működött közre prepaid kártyák kibocsátásával.

A Peak, a Simplon és a Digitális Jövőért mellett Suppan Mártonhoz köthető cégek a Simplon Marketplace Kft., a Nextree Zrt., az Eclectiq Minds Hungary Zrt. és az E-Street Food Kft. is. A Simplon Zrt. egyik tulajdonosa, az Ideona Zrt. székhelye több Suppan-cégével együtt az I. kerületben, az Ostrom utca 27. szám alatti épület egyik lakásában, egy székhelyszolgáltatónál van bejelentve.

A Suppanhoz kötődő vállalkozások honlapjain látható, hogy mely állami vállalatokkal állnak kapcsolatban. Hogy megtudjuk, ezek mire szerződtek, közérdekű adatigényléseket nyújtottunk be.  Nem csak tájékoztatást kértünk, hanem a kontraktusok megküldését is.

Az állami lottócég azt közölte, hogy „a Simplon Zrt.-vel kötött szerződés üzleti titokká minősítése miatt nem áll módunkban információt kiadni annak részleteivel kapcsolatban. A Szerencsejáték Zrt. – átlátható működése érdekében – a Simplon Zrt.-vel 2017-ben megkötött szerződésének és annak ez évi módosításának legfontosabb adatai viszont elérhetőek a www.szerencsejatek.hu weboldalon”.

A 2017-ben kötött szerződés egy évre szól, majd az idén márciusban létrejött megállapodás, vagyis a módosítás pedig az idén március 13-tól május 31-ig terjedő időszakra.

Veszprémi fideszes haverok és politikusok — A Fintech.hu domain tulajdonosa a Bakony-Balaton Média Kft. révén az a Tóth Gábor, aki 2015-ben kisebbségi tulajdonosként beszállt a közpénzekkel kitömött Pesti Srácok kiadójába, az Insider Média Kft.-be. A Bakony-Balaton Média 2011-2015-ben saját maga is jól szerepelt közintézmények kommunikációs pályázatain. Tóth Gábor ezek mellett az IDEONA Zrt. vezérigazgatója. Tóth tagja volt a helyi Fidelitasnak, így jó viszonyba került többek között Mihálovics Péterrel, volt Fidelitas-alelnökkel, későbbi újnemzedéki ügyekkel megbízott kormánybiztossal, még későbbi Bakony-Balaton fejlesztési miniszteri biztossal is. Mihálovics később, az Új Nemzedékkel kapcsolatos botrányt követően az NFM-ben lett miniszteri kabinetvezető Seszták Miklós alatt.

A Szerencsejáték Zrt.-vel megkötött megállapodások tárgya prepaid kártyákkal kapcsolatos program-menedzsment. Mi is a prepaid kártya? Olyan fizetőeszköz, amely egy meghatározott összeggel feltölthető, és amelyet bankszámla nélkül is lehet igényelni. A kártyával a feltöltött összeg erejéig lehet vásárolni, vagy bankautomatákból készpénzt felvenni.

Közérdekű adatigénylésünket a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. teljesítette: ez az állami cég az Egy Digitális Jövőért Nonprofit Kft.-t támogatta ötmillió forinttal 2017-ben. A megküldött adományozási megállapodás alapján a Mavir nem kötötte ki konkrétan, hogy a szervezet az összeget mire fordíthatja, csak annyi áll a szövegben, hogy „az alapszabályában rögzített céljainak megvalósítására… általános célokra” adja a Mavir a támogatást.

Nem válaszolt szerkesztőségünk adatigénylésére az MVM Zrt. és az MFB leányvállalata, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amelynek portfóliójában szoftverfejlesztő startupként szerepel az Eclectiq Minds is. Ez a cég a Simplon Zrt. és a Peak Financial Services digitális banki szolgáltatásait fejlesztette.

Az adatigénylésünket az MFB-hez is beadtuk, onnan csak egy 15 napos hosszabbítást kérő válasz érkezett, de annak letelte után semmi sem. Ezt jeleztük az MFB felé, de cikkünk megjelenéséig nem küldték meg a tájékoztatásukat.

Hogy kerültek az Arénába egy törzsvásárlói rendszer kártyái?

Az MVM-re külön is kíváncsiak lettünk volna, mivel a Simplon Zrt.-vel közösen valósították meg a Papp László Budapest Sport Arénában a prepaid kártyás projektet. Akinél éppen nincs bankkártya az arénabeli látogatásakor, az az elhelyezett kisokosokból megveheti az MVM CashCardját, ami egy paypass funkcióval ellátott prepaid Mastercard.

A kártya használatával kapcsolatos díjak megtalálhatóak az MVM honlapjáról egy külső weboldalra átugorva, de a cashcardhoz adott tájékoztató anyagban is szerepel a díjszabás egy része. Az Arénában a kártyát 500 forintért lehet igényelni, a minimális feltöltés összege 5 ezer forint, ebből vonják le a kártya 500 forintos árát.

Ami külön érdekes, hogy a bankkártyán az Inlernet cég neve is megtalálható, és a cashcard pont úgy néz ki, mint az inlernetes kártya. Az Inlernet azt a törzsvásárlói rendszert működteti, amely az évekkel ezelőtt több százmilliós adócsalás gyanújába keveredett ScienNeté volt.

Az Inlernet a változást 2013-ban jelentette be – ahogy arról többek között a hvg.hu is beszámolt.

Az Inlernet részéről azt hangsúlyozták, hogy a svájci bejegyzésű Inlernet Wordwide AG elvileg nem jogutódja az amerikainak, de ugyanúgy működik. A ScienNet szerződéseit „megvásárolták”, az utalványok érvényesek, de a pénzt nem adják vissza – írta akkoriban a lap. A ScienNetnek egykor 400 ezer tagja volt, közülük 80 ezren aktívan használták a rendszert. A nyomozás indulásakor, 2009-ben a Washington DC-ben bejegyzett cég magyarországi számláin 1,6 milliárd forintot zároltak.

A ScienNet honlapján jelenleg egy tájékoztatás olvasható arról, hogy „a ScienNet International LLC tevékenységével kapcsolatban és Leinemann Zsolt ellen, az adóbevételt különösen nagy mértéket meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozást – mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése – a Fővárosi Főügyészség megszüntette”. Továbbá, hogy az ügyészség a bankszámlák zár alá vételét is feloldotta.

A ScienNet ellen folytatott nyomozás megszűnését és a bankszámlák zárolásának feloldását a Fővárosi Főügyészség részéről megerősítették az Átlátszó megkeresésére. Gasz Péter, szóvivőt helyettesítő ügyész azt közölte, hogy minderről 2017. december 22-én döntöttek. Gasz Péter hangsúlyozta, hogy nagyon bonyolult ügyről volt szó, amelyben több szakértő több alkalommal kiegészített szakvéleménye készült el.

A nyomozás megszüntetésére végül azért került sor – magyarázta a szóvivőt helyettesítő ügyész –, mert bár bizonyítható volt, hogy „a nevezett gazdasági társaságot ténylegesen L. Zs. alapíttatta és működtette, valamint, hogy a társaság a magyarországi működése után társasági adó alanya is volt”, ugyanakkor annak évenkénti összegszerűségét kizárólag a bankszámlaforgalom alapján kellett volna megadni, mert hiányos volt a könyvelési anyag.

Ezt viszont „a szakértő nem tudta minden kétséget kizáró bizonyossággal kimunkálni, ezért vádemelésre nem kerülhetett sor”.

Az Inlernet kártyához visszakanyarodva kíváncsiak voltunk arra, hogy a törzsvásárlói rendszert működtető cég milyen kapcsolatban van Suppan Márton cégeivel. Az üzletember az Átlátszó erre vonatkozó megkeresésére azt írta, hogy

„2013-ban vagy 2014-ben kötött szerződést a Peak Financial Services white label, (az ügyfél, jelen esetben az Inlernet arculatára szabott) kártyák szolgáltatására. A folyamatban a Peak teljes ügyfél-átvilágítást végzett a hatályos EU-s előírások alapján, ahol nem tárt fel jogszabályi rendellenességeket, mivel sajnos jogilag az Inlernet nem a ScienNet jogutódjaként jött létre”

Suppan hozzátette: „Amint a kapcsolat a Peak tudomására jutott piaci információkból, felszólította a társaságot a felmerült kérdések tisztázására. Közben egyéb kérdések miatt együttműködésük, amely keretén belül az Inlernet egy volt a Peak sok ügyfele közül (tehát ügyfél-kiszolgáló viszony állt fenn, nem pedig partnerség), akik prepaid kártya szolgáltatást vettek igénybe, megszűnt. Gondolom, érzékelhető a válaszból, hogy az Inlernet nem kívánatos ügyfél volt a Peak életében, a ScienNet tevékenységét pedig, amennyire az ismert számomra, abszolút elítélem”.

Arra, hogy az MVM és a Simplon Zrt. közös Aréna-projektjében miként került a cashcardokra az Inlernet neve, az üzletember azt válaszolta, hogy egy alvállalkozói hiba miatt kerültek Inlernet arculatú kártyák az Arénába.

„Az idei évben, az Aréna kártyaprogram indulása után a Simplon egyeztetni kezdett az MVM-mel, ami többek között 4 darab kártyafeltöltő automata MVM arculatra szabásáról, illetve 5 ezer darab MVM arculatú, Simplon által szolgáltatott kártyáról szólt.”

Hogy mindez megvalósuljon – jegyezte meg Suppan Márton – a Simplon a Peakkel megállapodott abban, hogy a fenti darabszám erejéig átveszi a Peaktől az Aréna program üzemeltetését. „A kártyafeltöltő automaták (4 darab) emlékeim szerint májustól MVM arculatúak, az ilyen kártyák értékesítése pedig éppen a tegnapi napon kezdődött el” – írta az Átlátszónak Suppan augusztus végén.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás