Lengyelország

Futballrajongó, menekültbarát lengyel polgármester az elorbánosodott Lengyelország első halálos áldozata

Stadiont épített, a multikulturalizmus híve volt és kiállt a menekültek befogadása mellett a vasárnap meggyilkolt gdański polgármester, aki évek óta a lengyel kormány kezében lévő lengyel közmédia és a szélsőjobboldal állandó verbális támadása alatt állt. Ismerjék meg a merénylet szereplőit, hátterét és visszhangját.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

  • Merénylettel fenyegette meg Donald Tusk egykori lengyel miniszterelnököt, az Európa Tanács jelenlegi elnökét egy lengyel állampolgár a 112-es rendőrségi vonalon. A 48 éves elkövetőt a lakásán fogta el a lengyel rendőrség. A helyszínen két telefont is lefoglaltak – jelentette az PAP lengyel hírügynökség január 15-én, szerdán.
  • Újabb gyilkosságok elkövetésére buzdított az a három ember, akiket a lengyel rendőrség tartóztatott le kedden. „Néhány internetes trollról van szó, akik a névtelenségben bíztak, egy másik pedig mentálisan zavart,” írta az esetről Joachim Brudziński lengyel belügyminiszter a Twitteren január 14-én, kedden. A twitter-bejegyzésből nem derült ki, hogy kinek a meggyilkolására biztattak.
  • Lengyelország egész területéről kedd óta nagyjából egy tucat hasonló esetről érkeztek hírek. A felbujtók gyilkosságra és más, hasonlóan agresszív cselekmények elkövetésére buzdítottak. „Biztosítom önöket, hogy a rendőrség következetesen és szigorúan jár el,” közölte Brudziński belügyminiszter egy másik tweetjében.
  • Mi történik Lengyelországban?

A merénylet

Hello, hello! Stefan W. vagyok. Ártatlanul ültem a börtönben, a Polgári Platform hurcolt meg. Ezért halt meg Adamowicz…” kiabálta a világos színű farmert, sötét kabátot és színes sapkát viselő férfi a lengyelországi Gdańsk városban egy civil szervezet által tartott program fináléjában. A támadó felemelt kezével a győzelem jelét mutatta, másik kezében egy 14,5 centiméteres kést szorított, amellyel néhány pillanattal korábban többször lesújtott Adamowicz polgármesterre. A férfi a támadás után több mint fél percig ünnepeltette magát. A biztonsági őrök csak ezután fogták el a színpadon.

A Karácsonyi Jótékonysági Nagy Zenekar (WOŚP) Lengyelország legnagyobb adományokat gyűjtő, amerikai hitelesítéssel is rendelkező civil szervezete. A szervezet a lengyel egészségügyi ellátást támogatja. Állami tulajdonú szív, és gyermekkórházak, illetve klinikák számára korszerű orvosi műszerek és eszközök beszerzését, valamint több oktatási és egészségügyi program támogatását vállalják.

Mivel nem egy vallásos, hanem kifejezetten szekuláris hátterű, civil kezdeményezésről van szó, a kormányzó “konzervatív” Jog és Igazságosság (PiS) pártját és a lengyel római katolikus egyház egy részét régóta zavarja a WOŚP és annak vezetője, Jurek Oswiak. Róla bővebben az Azonnali.hu-n olvashat. A Kaczyński-párt kezében lévő állami köztévé például a kezdetektől elhallgatta az országos jelentőségű adományozó akció programját. Előfordult, hogy a köztévének nyilatkozó PO-politikus kabátjára tűzött WOŚP jelképet – egy piros szívet – a köztévé kiretusálta.

A Young & Rubicam ügynökség szerint jelenleg a WOŚP a második legmegbízhatóbb márka Lengyelországban. Évről évre több pénzadomány érkezik az NGO számlájára. Ez a szervezet tartotta a gdański Szenes téren éves rendezvényét vasárnap. Az eseményen fellépett a város első embere is. Néhány pillanattal a támadás előtt Adamowicz ezt mondta a közönségnek: Gdańsk nagylelkű, Gdańsk terjeszti a jóságot, Gdańsk a szolidaritás városa akar lenni.

Ki volt a meggyilkolt politikus?

Paweł Adamowicz (1965-2019) az egyik legkedveltebb politikusnak számított nemcsak Pomerániában, de egész Lengyelországban. Az elnöki városok sorában ő volt az egyik legelfogadottabb várospolitikus. A 400 ezer fős lakosú Gdańskban 1998 óta töltötte be polgármesteri posztot. A vagyonbevallása körüli ellentmondások miatt 2015-ben kilépett a PO-ból.

A tavaly őszi önkormányzati választáson mint független jelölt indult a városvezetői tisztségért. Adamowicz polgármester megbízatását a választók nagy – 67 százalékos – többséggel hosszabbították meg, immár hatodik alkalommal. Nevéhez olyan jelentős beruházásokat kötnek a helyi lakosok, mint a 2012-es lengyel labdarúgó Európa Bajnokság idején megépült stadion, a Sopot üdülőhely rendbetétele vagy a városi reptér felé vezető autóutak kiépítése.

A meggyilkolt polgármester aktív tagja volt a helyi antikommunista ellenállásnak a rendszerváltás előtt: szamizdat sajtót adott ki és terjesztett. A Lech Wałęsa által alapított gdański Szolidaritás mozgalomban élte át a demokratikus rendszerváltást. Kisebb konzervatív és liberális pártokban kkezdett politizálni. Ő alapította és építette ki a Polgári Platform (PO) gdański szervezetét.

Adamowicz nemcsak stadionépítésről, de a menekülteket befogadó gdański projekt kidolgozásáról is ismert. Számára a menekültek ügye morális kérdésnek számított, amit keresztény emberként, befogadással és integrációval próbált megoldani. Egy évvel korábban azt nyilatkozta az ENSZ Menekültügyi Szervezetének, hogy a menekültek integrációja a városok és a helyi önkormányzatok kötelessége.

Legfontosabbak számunkra keresztény értékeink, humanitárius kötelességünk, hogy segítsünk az embereken. Úgy érzem, csak rajtunk múlik, hogy ezt a vitát megbeszéljük.”

Adamowicz keresztény elveket képviselő liberális politikus volt, a lengyelországi kisebbségek legnagyobb védelmezője volt, beleértve az LMBTQ embereket is. Tavaly azon kevés lengyel polgármesterek közé tartozott, akik részt vettek a városukban tartott melegfelvonuláson. Amikor 2018-ban a városi zsinagógát vandál támadás érte, szolidaritását fejezte ki a helyi zsidó közösséggel.

A gdański polgármester 2017 novemberében interjút adott az olasz La Repubblica napilapnak. Az olasz újság weboldalán 2019 január 14-én angolul is olvasható beszélgetésben az elhunyt polgármester kijelentette, hogy a PiS-kormány és a szélsőjobboldali szervezetek között fennálló íratlan megállapodás nagyon veszélyes, mert a fasiszta, xenofób banditákat a PiS-média hazafiaknak nevezi.

Szerinte a fizikai bántalmazást rendszerint verbális erőszak előzi meg. A lengyel közbeszéd nagyon brutális, Jaroslaw Kaczyński pártelnök beszédeitől kezdve a szélsőjobboldali menetek nyelvezetéig bezárólag. Amikor a politikai elit nyelve átlépi a tisztesség határát, akkor az egyre több fizikai erőszakot fog eredményezni” nyilatkozta Adamowicz, aki szerint a civil társadalomnak és az önkormányzati vezetőknek kulcsszerepe van az autoriter hatalom elleni harcban.

Személye az utóbbi években a lengyel szélsőjobboldal célpontjává vált. Tavaly például a szélsőségesen nacionalista és radikális katolikus Összlengyel Ifjúság elnevezésű szervezet vezetője, Adam Andruszkiewicz, a Facebookon egy halotti bizonyítványt állított ki Adamowicz nevére a liberalizmus, a multikulturalizmus és hülyeség terjesztése miatt.” Ma az egykori ifjúsági vezető a Kaczyński-kormány digitalizációért felelős minisztériumában államtitkár.

A polgármester feljelentette a szélsőjobboldali szervezetet, de a lengyel ügyészség az eset kivizsgálását leállította, mivel szerintük „a polgármesterrel szembeni megengedhető kritikáról” van szó. A Gazeta Wyborcza szerint az ügyészség a támadás előtt két héttel állította le a vizsgálatokat. 

Adamowicz és a Lechia Gdańsk

Paweł Adamowicz volt az első polgármester, aki 2005-ben bejelentette városának részvételét a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokságban. A fénykép 2008 március 6-án készült, amikor a polgármester még az első hivatalos mérkőzés előtt megnyitotta a stadiont az érdeklődő szurkolók számára. FOT. WOJCIECH FIGURSKI / 058sport.pl

A meggyilkolt polgármester a helyi futballklub szurkolója volt. A rendszerváltás után újraformálódó gdański klubfoci kavalkádjából a Lechia Gdańsk nevű klub maradt életképes és 2001-es megalakulásától kezdve fokozatosan lépett fel magasabb osztályba. Adamowicz polgármester rendszeresen kijárt a csapat hatodosztályú meccseire is.

Rendszeresen elbeszélgetett a játékosokkal is, mint szurkoló, nem a showért csinálta, autentikus volt,” emlékezett vissza Jerzy Jastrzębowski, a Lechia legendás éveinek (1981-1984) vezetőedzője, aki 2001-ben az újjáalakult klub ifikorosztáyának, később első csapatának edzője volt.

A tinédzser Adamowicz éppen a nyolcvanas évek sikerei, és a Juventus hazai pályán való legyőzése (2:1) miatt kezdett el szurkolni a helyi klubnak. Mateusz Bąk, a csapat kapusa volt a hatodosztálytól az Ekstraklasáig. „Adamowicz urat láttam negyedosztályú meccseken is szurkolni. Hallottam, hogy sállal a nyakában többször részt vett szervezett szurkolói túrákon. Szerepe a helyi futball újjáéledésében óriási volt,” emlékezett vissza a kapus, aki ma már Portugáliában idegenlégiós.

A klub megemlékezett weboldalán, az Instagrammon és a Twitteren is az elhunyt polgármesterről.

Az Észak Oroszlánjai”, a klub szurkolói csoportjainak szövetsége közleményben emlékezett meg a város polgármesterének haláláról. Paweł Adamowicz, különösen a Lechia újjáépítésének első éveiben óriási segítséget nyújtott a klubnak. Döntéseinek köszönhetően hatalmas szerepe volt abban, hogy a Lechia fel tudott állni hosszú múltra visszatekintő szenvedéséből és most a lengyel bajnoki címért harcol. Ez egy nagyon szomorú nap a gdański futball számára.

Ki az elkövető?

Fotó: Stefan W. a Kanári-szigeteken. Facebook.

A polgármester gyilkosa – a lengyel sajtó szerint – a 27 éves Stefan W., aki 2013 őszén négy bankfiókot is kirabolt Gdańsk városában egy hónap alatt. A zsákmányolt pénz összértéke akkor 15 ezer zloty, mintegy 4000 euró volt. Az elkövető a pénzt egy varsói utazásra, luxushotelre, egy rövid Kanári-szigeteki útra, taxira, kaszinóra, étteremre költötte el. A bíróságon beismerte tettét, de nem kért bocsánatot, és tettét nem bánta meg.

A rabás előtt nem dolgozott sehol. Autóbalesetben elhunyt apja örökségét élte fel, később a rokonok támogatták anyagilag. Stefannak hét testvére van, édesanyja bölcsődében dolgozik. Egy helyszíni riport szerint az elkövető szülei a város tulajdonában álló lakását valószínűleg a meggyilkolt polgármester hozzájárulásával vehették meg hitelre. 

Stefan W. egy bankrablás alkalmával gázpisztolyt használt, a másik három esetben vaktölténnyel megtöltött riasztópisztollyal rabolt társával, aki a bank előtt várta egy kocsiban. Filmekből és a Google Street View segítségével készült fel a rablásokra. Szabadidejében testépítéssel foglalkozott. Kedvelte az aranyórákat. Szívesen öltözött rendőrnek is.

A TVN24 lengyel hírtévé szerint az elkövető a börtönben is pszichiátriai felügyelet alatt állt, gyakran elkülönítették a többi rabtól. A Rzeczpospolita szerint öt éves börtönbüntetése alatt Stefan W. több, mint húsz alkalommal konzultált pszichiáterrel. A Gazeta Wyborcza liberális napilap azt írta, hogy egyes médiaértesülések szerint W. paranoid skizofréniában szenvedett, és az orvosok röviddel a merénylet végrehajtása előtt álltak le a kezeléssel. Az ügyészség elrendelte a gyanúsított orvosi vizsgálatát, mivel kétségek merültek fel betegsége mértékével kapcsolatban.

A támadó 2018 decemberében szabadult. A gyilkosságot előre megtervezhette. Az esemény zárt területére úgy jutott be, hogy a média képviselőjének adta ki magát. Egyelőre nem tudni, valóban regisztrálták vagy csak egy hamisított dokumentummal jutott a fellépők számára elkülönített térbe. Többen a rendezvényt biztosító szakszolgálat lassú reakcióidejét is kritizálták.

A lengyel ügyészség gyilkosságként kezeli az ügyet. Az első feltételezések szerint a tettes bosszúból gyilkolt, amiért börtönbüntetésre ítélték. A merénylet elkövetése idején nem állt alkoholos befolyás alatt. Jelenleg pszichológiai vizsgálatot folytatnak a tettesen.  

Mi volt a gyilkosság indítéka?

A gyilkos motivációjáról a rendőrség egyelőre nem mondott konkrétumokat. A lengyel sajtó egy része az elkövető pszichés problémáiról és bosszúról írt, amiért korábban börtönbüntetésre ítélték. A gyilkos a pódiumon az ellenzéki Polgári Platformot emlegette, ezért mások szerint a támadás politikai bosszú lehetett. A két tényező azonban együttesen is szerepet játszhatott a gyilkos támadásban.

Magyarországhoz hasonlóan a lengyel közmédia is a kormányzó, autoriter kormány felügyelete alatt áll. A legutóbbi önkormányzati választásokon pirruszi győzelmet, de valójában vereséget szenvedő Kaczyński-párt a lengyel szélsőjobboldali szavazókkal szeretné bővíteni táborát. E politikai manőver elkerülhetetlen következménye, hogy az egyébként sem nyitottságáról elhíresült PiS kommunikációja szélsőségesebbé vált.

Lengyelország nem orbanizálódik tovább – fellázadtak Kaczyński ellen a lengyel városok

Tömegesen utasították el a lengyelországi helyhatósági választásokon Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségese, Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártjának jelöltjeit a lengyelek. Négy nagyváros kivételével a PiS sehol nem tudott polgármestert adni. Egy évvel az országgyűlési választások előtt a lengyel társadalom mélyen megosztott, egy azonban biztosnak tűnik: Lengyelország nem orbanizálódik tovább.

A lengyel kormánysajtóban Adamowicz volt az egyik legtöbbet támadott ellenzéki politikus. A Gazeta Wyborcza összeszedte mivel támadta Adamowiczot a PiS-sajtó:

Adamowicz német, mert ellenezte a szmolenszki tragédia vizsgálatának újranyitását egy második világháborús megemlékezésében. Máskor, Kaczyński azzal vádolta meg a lengyelországi második világháborús múzeum tematikáját, hogy lengyelellenes. Korábban ugyanezt a múzeumot Adamowicz védelmébe vette.

Adamowicz tolvaj, mert vagyonnyilatkozatát 2015-ben rosszul töltötte ki. A lengyel sajtó szerint hasonló mulasztás több más lengyel politikusnál is előfordult, de a PiS-kormánysajtó olyan benyomást kelt, mintha egy évek óta megoldatlan ügyről lenne szó.

Adamowicz a homoszexuális lobbi embere és kiskorú gyermekek megrontója, mert részt vett 2018 márciusában a gdański melegfelvonuláson (Egyenlőség Menete), illetve támogatta a városi iskolákban egy szexuális felvilágosító program elindítását.

Adamowicz kommunista, mert a bíróságon védte meg a spanyolországi polgárháborúban a Franco diktátor ellen harcoló lengyel Jaroslaw Dabrowskiról és csapatáról elnevezett utca átnevezését –  a szmolenszki tragédiában elhunyt volt lengyel elnök után – Lech Kaczyński utcára.

Adamowicz maffiózó, mert részt vett egy titkos találkozón az Amber Gold aranybefektetési cég alapítójával. Ismert: a korábbi PO-kormány népszerűségének sokat ártott, hogy a pénzügyi piramisjáték-botrányban érintett volt a miniszterelnök fia is.

Adamowicz az EU bábja, mert a lengyel nemzet nevében 2017-ben aláírt egy migrációról szóló dokumentumot, amely a PiS kommunikációja szerint a „migránsok lengyelországi behívását” segítette elő. Az Összlengyel Ifjúság szélsőjobboldali szervezet ekkor állított ki Adamowicz nevére egy halotti bizonyítványt.

Adamowicz a posztkommunista rendszer védője, mert rendszeresen részt vett a lengyel bíróságok és alkotmány védelmében szervezett nagygyűléseken, illetve ellenezte a lengyel jogállam leépítését.

Adamowicz egy huligán, mert amikor a szélsőjobboldali Összlengyel Ifjúság néhány tagja próbálta megtrollkodni Adam Michnik lengyel disszidens, egykori ellenzéki politikus, a liberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője előadását, Adamowicz az újságíró védelmére kelt. A PiS-propagandában mindez úgy jelent meg, hogy a gdanski polgármester veszélyeztette a lengyel fiatalok testi épségét.

Az eldurvult lengyel közbeszéd, a gdanski gyilkosság után, a politikusokat is cselekvésre ösztönözte. Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere szerdán elrendelte, hogy minden fővárosi iskolában a tanárok foglalkozzanak a gyűlöletbeszéd témakörével és készítsék fel a diákokat arra, hogyan kell reagálni a gyűlöletkeltésre. A gyűlölet pusztító hatású. Minden a szavakkal kezdődik. Ezért fogunk foglalkozni még a tavaszi szünet előtt minden varsói iskolában a gyűlöletbeszéddel,nyilatkozta a lengyel főváros főpolgármestere a Gazeta Wyborcza napilapnak.

A lengyel kormányhoz közel álló, ultrakonzervatív Ordo Iuris érdekvédelmi szervezet azonnal reagált a varsói polgármester szavaira. Szerintük a lengyel alkotmány értelmében a gyerekek első nevelői a szülők. A kormánypárti szervezet szerint a szülők jobban meg tudják védeni gyermekeiket a politikai gyűlölettől, mint a hivatalnokok.

Mi a gyilkosság politikai-kulturális visszhangja?

A lengyelországi politikai pártok visszafogottan reagáltak a gyilkosságra. Ez azonban hamarosan megváltozhat. Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight magazin főszerkesztője arra figyelmeztetett a szlovákiai Sme napilapban, hogy a hétfői megemlékező menetek már a politikai gyűlölködés ellen is tiltakoztak. A polgármester halálát az országgyűlési választás előtt álló, liberális és konzervatív táborra szakadt Lengyelországban mindkét politikai fél kihasználhatja. Przybylski szerint Adamowicz hasonló szimbólummá válhat a liberális térfélen, mint Lech Kaczyński személye a szmolenszki tragédia után.

A Kaczyński-párt médiája a gdański esetet olyan megmagyarázhatatlan és titokzatos történésként mutatja be, amelyben kizárható a politikai motiváció, és elkövetője egy pszichésen sérült férfi. A gyilkosság után Jacek Kurski, a lengyel köztévé elnöke és korábban a kormányzó PiS párt tagja arra kérte a nézőket, hogy a tragédiát ne használják fel politikailag. A köztévé híradója beszámolt a különböző pártállású politikusok részvétnyilvánításáról, de a narrátor szöveg jelezte, hogy a múltban, hasonló esetben, a mai ellenzéki politikusok nem tettek részvétnyilvánítást.

Emlékezetes: Lengyelországban az elmúlt tíz évben ez már a második hasonló jellegű támadás, bár ezúttal a másik oldalról. Még 2010-ben a lodzi Ryszard Cyba lelőtte az akkor ellenzéki Marek Rosiak PiS EP-képviselő titkárát, egy másik embert megsebesített. A támadás során azt üvöltözte, hogy gyűlöli a PiS-t. Az elkövetőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.  

Ezzel szemben az első liberális politikai kommentátorok szerint a gyilkossághoz az ellenzéket állandóan támadó PiS-kormány által gerjesztett feszült belpolitikai légkör is hozzájárult.

Nevezzük valódi nevükön a dolgokat. Vasárnap Gdańskban politikai bűncselekmény történt. Egy demokratikus választást nemrég nagy fölénnyel megnyerő politikus előre kitervelt meggyilkolása. Nem véletlen, hogy a kés pengéje a Polgári Platformban hosszú ideje politizáló, az alkotmány és a szabad bíróságok mellett több demonstrációt szervező, az 1989 után Gdańsk életében változást hozó Paweł Adamowicz, a III. Köztársaság egyik kiemelkedő személyiségének testébe hatolt. A támadó ezért választotta őt és nem az esemény egy másik résztvevőjét,

Megosztás