MagyarLeaks – szivárogtass az Átlátszónak!

Az Átlátszó által üzemeltetett MagyarLeaks kiszivárogtató platform célja az, hogy olyan információkat gyűjtsünk és publikáljunk, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik. Ilyen közérdek lehet például a közhatalom átláthatósága, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a gazdasági szereplők jogsértéseinek nyilvánosságra kerülése vagy a környezet védelme.

A nyilvánosságnak szánt információkat többféleképpen is eljuttathatod számunkra.

 1. Nem túl biztonságos, de egyszerű megoldás, ha emailben ([email protected]) vagy postai úton (atlatszo.hu Kh. Nonprofit Kft., 1084 Budapest, Déri Miksa utca 10., 1. emelet 10.) továbbítod számunkra az adatokat.
 2. Biztonságosabb, titkosított csatornán a TOR postafiókunkba küldhetsz üzenetet és fájlokat. Itt a nevedet és az elérhetőségedet sem muszáj megadni.
 3. Személyesen csak előzetes bejelentkezés alapján, időpontegyeztetéssel tudunk fogadni, enélkül nem lehet a szerkesztőséget felkeresni.

Így küldhetsz nekünk dokumentumokat biztonságosan

 1. Ha csak papíron áll rendelkezésre a dokumentum, amit el szeretnél nekünk küldeni, szkenneld be és konvertáld valamilyen digitális dokumentumformátumba (például: pdf-be). Távolítsd el a fájlokból a metaadatokat!
 2. A fájlok továbbításához NE használd a munkahelyi számítógépedet, laptopodat.
 3. Töltsd le az anonimitást biztosító Tor böngészőt innen
 4. Nyisd meg a MagyarLeaks oldalát a Tor böngészőben:
 5. http://wlntei3gqi3xn25na2l54mmkxxj5dastaphaxkb2ednfim3wflwv3xad.onion
 6. Kattints a „Szivárogtatok” gombra, és utána válaszd a „Magyarleaks” postafiókot
 7. Írd be az üzenetedet, és csatold hozzá a fájlokat.
 8. Fejezd be a küldést („Submit”), és jegyezd fel a kapott kódot – ezzel később is kapcsolatba tudsz velünk lépni.

Ha a fentieket pontosan betartva jársz el, nálunk semmilyen olyan technikai adat nem keletkezik, ami a beküldőre utalna. Az Átlátszó nem vállal felelősséget a kiszivárogtatás miatt téged érő esetleges jogkövetkezményekért, ám indokolt esetben ingyenes jogi segítséget nyújtunk, ha közérdekű információ kiszivárogtatása miatt hátrányokat szenvedsz.

Jogi tudnivalók

Az Átlátszó jogsértő módon nem tesz közzé információkat, azonban arra törekszik, hogy egyrészt a nyilvánosság számára meg nem ismerhető adatok kitakarásával a lehető legtöbb információ eljuthasson a nagyközönséghez, másrészt pedig megindítja azokat az eljárásokat, amelyek nyomán a tartalmilag jogsértően eltitkolt adatok nyilvánosságra kerülhetnek.

A részünkre megküldött, nyilvánosságra nem hozható adatokkal a jogszabályoknak megfelelően járunk el, de a küldő személyazonosságát akkor sem tárjuk fel, ha az véletlenül a tudomásunkra jut.

Ennek megfelelően a formai jogszabályi feltételeknek megfelelően minősített adatokat (állam- és szolgálati titkot) nem közlünk, azonban ha a nyilvánosságra kerüléshez közérdek fűződik, megindítjuk azokat az eljárásokat, amelyek nyomán jogszerűen törölhető a minősítés. Ha a minősítő formailag hibásan minősített valamit államtitokká, az a nyilvánosságra kerülést nem akadályozza.

Természetes személyekre vonatkozó adatokat anonimizálva teszünk közzé, kivéve, ha az érintett személy közfeladatot lát el, és ezért az azzal összefüggő adatai közérdekből nyilvánosnak minősülnek.

A gazdálkodó szervezetek jogszerűen védelemben részesülő üzleti titkait, banktitkát, értékpapír- és biztosítási titkait ugyancsak kitakarjuk a közzétett dokumentumokból, ha azonban azok közpénz felhasználásával függnek össze, a bírósági gyakorlatnak megfelelően – a közérdekű adatok megismerését nem gátoló módon – csak a feltétlenül védelemre érdemes adatokat tesszük felismerhetetlenné.

A kormányzati döntés-előkészítő adatok nyilvánosságra hozatalát törvény nem tiltja meg, arra ad csak lehetőséget hogy ezek kiadását a kormányzati szervek megtagadják. Ha ilyen adat jut el hozzánk, azt minden további nélkül, jogszerűen közzétehetjük, ezért azt meg is tesszük.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy egy-egy dokumentum tartalmaz-e nyilvánosságra nem hozható adatokat, vagy ha arra vagy kíváncsi, milyen joghátrány érthet a dokumentumok beküldésével, kérésedre együttműködő ügyvédeink felveszik veled a kapcsolatot a kérdés tisztázása érdekében.

A közzétett adatok esetében az információforrás védelmét az újságírói és az ügyvédi hivatás szabályai biztosítják.

Amennyiben a dokumentumok elektronikus továbbításával nem boldogulsz, írj e-mailt, válaszul részletes instrukciókat küldünk arról, hogyan juttathatod el számunkra biztonságosan a fizikai adathordozót (papír, pendrive, stb). Ezt a megoldást csak akkor válaszd, ha semmilyen módon nem boldogulsz az internetes beküldéssel.