médiaszereplés

Cikkünk nyomán az ATV és az RTL Klub is foglalkozott a felcsúti kisvasút veszteségével

Szerdán írtuk meg, hogy az elmúlt egy évben 8,2 millió forint veszteséget termelt, és 10 napon utasok nélkül járt a felcsúti kisvasút. Cikkünk nyomán az ATV és az RTL Klub Híradója is foglalkozott a témával. Munkatársunk az ATV-nek nyilatkozott, az RTL Klubnak pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter reagált. „Sokak számára szerez örömet” – mondta Gulyás.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA) közadatigénylésben kértük ki és kaptuk meg, hogy az elmúlt egy évben mennyi bevételt és kiadást hozott a kisvasút üzemeltetése.

A FUNA válasza szerint az elmúlt egy évben a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a működtetés viszont 26 millió forintba került. Tehát 8,2 millió forint veszteséget termelt ebben az időszakban a kisvasút. Ez pont a duplája annak a 4,1 millió forint mínusznak, amennyit a működése első 14 hónapjában hozott össze a kirándulóvonat. Eddig, tehát 2016. április 30-i indulása óta 2018. június végéig összesen 12,3 millió forint veszteséget termelt a miniszterelnök hobbivonata.

Kérésünkre a FUNA megküldte az utasforgalmi adatokat is, azokból pedig az derül ki, hogy az elmúlt egy évben 10 napon üresen, utasok nélkül, afféle szellemvasútként közlekedtek a szerelvények a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között.

Cikkünk nyomán az ATV Híradója csütörtöki adásában foglalkozott a témával, amiről munkatársunk telefonon nyilatkozott a csatornának. Erdélyi Katalin a riportban kiemelte, hogy az eddigi 12,3 millió forintos veszteség különösen annak fényében érdekes, hogy a kisvasút uniós pályázatában ennél jóval kisebb összeggel számolt az üzemeltető.

A tanulmányban ugyanis az szerepel, hogy a FUNA számításai szerint a kisvasút üzemeltetése és karbantartása átlagosan évi 7 millió forintba fog kerülni, és évi 5-6 millió forint bevételt fog hozni. Vagyis a FUNA azzal számolt, hogy a projekt évi 1,5-2 millió forint veszteséget termel majd, ennek viszont már most a többszörösénél tartunk.

Az RTL Klub Híradója pénteki adásában mutatott be riportot a kisvasútról, és a veszteséggel kapcsolatban sikerült megszólaltatniuk Gulyás Gergely kancelláriaminisztert.

Gulyás csak annyit mondott, hogy „Reméljük, hogy az RTL Klub mostani reklámjának is köszönhetően jövőre még többen lesznek a kisvasúton, és akkor üzletileg is meg fog térülni az, ami egyébként most is sokak számára szerez örömet.”

A kancelláriminiszter 3 másodpercben a 444-vágásában itt látható:

 

Az RTL Klub teljes anyaga pedig itt tekinthető meg:

 

Megosztás