nemzeti tőkésosztály

Ilyen is van: Mészáros nem megvett egy céget, hanem eladta – Tiborcz üzlettársaihoz került

A nemzet céghalmozójának korábban két klímatechnikai vállalkozása volt, ma már csak egy van. Mészáros Lőrinc nem cégeken keresztül, hanem személyesen volt tulajdonos a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben, szeptemberben viszont kiszállt belőle. Vele együtt távozott a tulajdonosi körből Szíjj László, a Duna Aszfalt vezére is. Az új tulajdonos a miniszterelnök vejével üzletelő WHB cégcsoport.



Társadalmi célú hirdetés

Rejtély, miért válhattak meg a vállalkozástól, amely jó eredményekkel működött, legalábbis az árbevétel szintjén. 2017-ben a cég majdnem 6 milliárdos forgalmat bonyolított, bár a nyereség valóban nem volt – mészárosi értelemben – túlzottan kiemelkedő: 48 millió forint. 

A cégbe 2015-ben szállt be Mészáros Lőrinc, a vállalkozás azóta az alábbi közbeszerzéseket nyerte el:

A cég többségi tulajdonosa ma már a Körösaszfalt, ami a WHB cégcsoporthoz, Paár Attila győri üzletember érdekeltségébe tartozik. A Körösaszfalt másik tulajdonosa az Épkar-csoport.

Paár Attila Tiborcz István üzlettársaként lett ismert, a szintén hozzá köthető WHB Befektetési Kft. vette meg Orbán Viktor vejének Elios Zrt.-beli részesedését.

Üzleteltek Keszthelyen is, a Hullám és Helikon szállóban voltak egyszerre tulajdonosok. A két hotel a Pannon Tessera Hospitalis nevű cégé, amelyben idén márciusban még Tiborcz vállalkozása, a BDPST és Paár Attila társasága, a WHB Vagyonkezelő is érdekelt volt. A legfrisebb beszámolók szerint a cégből, így a hotelből is kiszállt a BDPST, Paár vállalkozása viszont tulajdonos maradt.

Mészárosnak és Szíjj Lászlónak van egy másik klímás cége is, a CLH Klímaszervíz, ebben továbbra is érdekeltek. Hozzájuk tartozik továbbá az Aeroprodukt nevű cég is. 

A 24.hu korábban arról írt, mindhárom vállalkozás a WHB-hoz és az Épkar-csoporthoz kerülhet, erről egy, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett bejelentés árulkodott. Eszerint a West Hungária Bau Csoport és az Épkar Csoport irányítást szerez a CLH Kft., a CLH Klímaszervíz Kft. és az Aeroprodukt Zrt. felett.

Az Optenben egyelőre nincs jele annak, hogy a CLH Klímaszervíz is a Körösaszfalthoz került volna, az Aeroprodukt Zrt. esetében pedig bár többségi tulajdonosként már a Körösaszfalt szerepel, a tulajdonosi körben egyelőre ott van Mészáros Lőrinc és Szíjj László neve is.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Címlapfotó: hasznaltauto.hu

Megosztás