korrupcióinfó

Hadházy: Facebook-csoport 300 millióból? Uniós pénzesőben ázik egy vasutas egylet

„Aki érti a leírás alapján, hogy ez mi a csuda, írja meg” – interaktív Korrupcióinfót tartott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki várja a megfejtéseket. A szolnoki vasutas művelődési központ 300 millió forintot kapott uniós forrásból egy ködös családbarát dologra, de hogy pontosan mire, a projektleírás többszöri elolvasása után sem egyértelmű.



Társadalmi célú hirdetés

„Valódi, nyitott Családi Pontokat hoznánk létre, amit az intranetes oldal tartalmi bővítésével és internetes közösségi site-tá szélesítésével, multimédiás interaktív adatbázis létrehozásával mindenhová eljutó segítő, tanácsadó szolgáltatást valósíthatunk meg, amely a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól” – talán ez a legmegfoghatóbb része a VOKE Csomóponti Művelődési Központ pályázatának, amire két konzorciumi partnerével összesen 299,8 millió forintot nyert el.

A március végén kihirdetett pályázatot Hadházy Ákos szúrta ki, aki rendhagyó Korrupcióinfót szentelt a viccesen érthetetlen leírásnak, kérve, hogy a megfejtéseket írásban küldje, akinek beugrik valami. Az ő tippje az, hogy túlárazott Facebook-csoport készül, miközben azt is kilátásba helyezte, hogy adatigényléssel bombázza majd a nyertest.

A leírásnak ez a része kelthetett gyanút a képviselőben: „a nyilvános elérésűvé tett és kibővített tartalommal, szolgáltatási felülettel ellátott online portál alkalmas egyrészt arra, hogy a családok egymással is tartsák a kapcsolatot, és bármikor új család kapcsolódhasson be a hálózatba, másrészt blogot vezethetnek, konferenciákat, előadásokat tekinthetnek meg, de mindezt interaktív módon, kérdéseket feltéve, szakértői válaszok mellett mások tapasztalataira hagyatkozva. Az online felületen több, családdal kapcsolatos írást is közzéteszünk (…). Olyan filmes, videós összefoglalókat is létre kívánunk hozni, melyek gyakorlati tanácsokkal látják el a családokat. A webes felület lehetővé teszi, hogy az ország más pontjairól is elérhetőek legyenek a projektben összegyűjtött információ.”

A VOKE a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egylet rövidítése, ami alapvetően a MÁV-dolgozók szabadidő-eltöltésének biztosítására jött létre az állami vasúttársaság és a szakszervezetek égisze alatt még 1993-ban.

A központi ernyőszervezet VOKE és 16 tagintézménye nem eredménytelen unióspénz-begyűjtő: csak 2017-2018-ban 15 pályázatuk nyert, összesen 913,7 millió forintot. Ebből a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Központ 435 milliót húzott be a Hadházy által kipecézett 300 millió forinttal együtt.

A VOKE-pályázatok mind úgynevezett EFOP-os, vagyis emberi erőforrás-fejlesztést célzó projektek, amiről az Átlátszó egyik szakértő segítője röviden ezt írta jellemzésképp: „a régi TÁMOP-ok is melegágyai voltak a visszaéléseknek (EFOP annak az utódja), ez a terülj, terülj asztalkám”.

Rádi Antónia

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Megosztás