lupus in fabula

Kiradírozzák a magyar cégjegyzékből Ghaith Pharaon nevét – per indult a vagyonelemekért

Október 8-án hirtelen minden olyan magyarországi vállalkozást átkereszteltek, amely az Orbán család közelébe férkőzött Ghaith Pharaon szaúdi üzletember nevét viselte – vette észre az Átlátszó. Noha a változtatásokat a néhai olajmilliárdos egykori jordán ügyvédje és strómanja kezdeményezte, az új, latinos csengésű cégnevek minden bizonnyal magyar agyszülemények. A háttérben harc dúl a magyarországi Pharaon-vagyonelemekért.    



Társadalmi célú hirdetés

Különös vagyontárgyakat, kastélyokat, palotákat halmoztak fel az elmúlt években azok a budapesti bejegyzésű vállalkozások, amelyek az FBI által körözött, a magyar állampolgárság kapujából az utolsó pillanatban visszafordított Ghaith Pharaon nevét viselték – megtoldva a görög ábécé egy-egy betűjével.

Noha a szaúdi üzletember már tavaly januárban elhunyt, az érintett cégek mindeddig változtatás nélkül szerepeltek a magyar cégnyilvántartásban. Nem is kellett azonnal hozzányúlni ezekhez az érdekeltségekhez, hiszen a formális tulajdonosuk nem Pharaon, hanem az őt ügyvéd-strómanként segítő, egykor Tiborcz István társaságát is élvező jordán Ammar M. A. Abu Namous volt.

Infografika: Magyar Narancs

Aztán szűk két hete, október 8-án Namous úgy döntött, hogy kiradíroztatja a magyar cégjegyzékből a görög betűkkel megtámogatott Pharaon-nevet, és helyette latinos csengésű szavakat keresett a vállalkozásaihoz. Olyanokat azonban, amelyeket nemigen találhattak ki sem szaúdi, sem jordán agyak, csakis magyarok. Mutatjuk:

  1. A seregélyesi Zichy–Hadik-kastélyt birtokló Pharaon-Alfa Kft. új neve Sturnus Property Management Kft. S lássunk csodát, a latin sturnus szó jelentése: seregély.
  2. A hőgyészi Apponyi-kastélyt rejtő Pharaon-Beta Kft. új neve Calor Property Management Kft. A névadók itt is figyeltek a részletekre: a latin calor szó ugyanis hőt, hőséget jelent (a Hőgyész településnév pedig „hő”-vel kezdődik).
  3. A Pharaon-Gamma Kft. kakukktojás, hiszen nem ingatlanokkal foglalkozik, hanem Prominence Food néven élelmiszerkereskedést üzemeltet (ebben a vállalatban korábban a külügyi tárca Magyar Nemzeti Kereskedőháza is társtulajdonos volt). Nos, a kakukktojás új neve Cuculus Property Management Kft. És mit jelent magyarul, hogy cuculus? Azt, hogy kakukk, nyilván.
  4. Az Orbán család budai, Cinege úti házának tőszomszédságában lévő ingatlant tulajdonló Pharaon-Delta Kft. új neve Paridae Property Management Kft. Minő meglepetés: a paridae szó a cinegeféléket jelöli.
  5. A pesti József nádor térre néző volt Postabank-székházat 2016-ban Orbán Viktor közvetlen környezetétől (Tiborcz Istvántól és a török Adnan Polattól) vette át a Pharaon Group. A palotát birtokló Pharaon-Kappa Kft. mostani új neve Arundo Property Management Kft. Ez itt megint egy nyelvi lelemény szándékozna lenni, hiszen a latin arundo jelentése: nád (a nádor pedig „nád”-dal kezdődik, ugye).
  6. Fut(ott) még egy cég Pharaon-Sigma Kft. néven is, de ebbe egyelőre nem került bele semmiféle üzemeltetendő, felújítandó ingatlan. A társaság új neve Vacuus Property Management Kft. A vacuus pedig véletlenül éppen azt jelenti, hogy üres, hasznavehetetlen, tartalmatlan.
  7. A Pharaon-Omega Kft. egyetlen fontos ismérve, hogy ez a társaság a Postabank-székházat tulajdonló egykori Pharaon-Kappa anyacége. Tehát őrző, felügyelő funkciót lát el, ennek megfelelően az az új neve, hogy Custos Property Management Kft. A latin custos mi mást jelentene, mint: őr, gyám, felügyelő?
  8. És van még egy érdekeltség, amelynek eredeti nevében ugyan nem szerepelt, hogy Pharaon, de a többihez hasonlóan a jordán Ammar M. A. Abu Namous alapította. Ez a cég – a magyar kormánnyal való szívélyes viszonyt alátámasztandó – a HUN-GOV Koordinációs Kft. elnevezés alatt futott október 8-ig, de végül nem lehetett megtölteni valódi tartalommal. Most meg már Cavus Property Management Kft. a neve – a latin cavus szó pedig egyebek mellett üreset, üregeset jelent.

S hogy miért érezhette úgy Ammar M. A. Abu Namous, hogy át kell végre neveznie a Pharaon cégeket? Miként a Heti Válasz májusban megírta: a jordán ügyvéd vélhetően már nem a Pharaon család, az örökösök kottájából játszik, hanem másokéból, esetleg magyar potentátokéból.

Erre utal, hogy 2017 végén az összes magyarországi Pharaon-ingatlan tulajdoni lapjára perfeljegyzés került (ugyanazzal az ügyszámmal). A földhivatali nyilvántartás szerint a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt indult eljárás még ma is tart; a felperesek Ghaith Pharaon gyermekei, az alperes pedig az egykor Tiborcz Istvánnal is barátkozó Namous.

Békeházy Ince

Címlapfotó: Tiborcz István, Abu Namous és Zaid Naffa — Németh Dániel / Magyar Narancs

Megosztás