Egyéb

A hét videója: FBI-oktatófilm, hogyan ne váljunk kínai ügynökké

Amikor megláttuk, hogy az amerikai rendőrös filmek örök rosszarcai oktatófilmet készítettek arról, hogyan ne váljunk kínai kémmé, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerencsétlen videói jutottak eszünkbe és máris fogtuk a hasunk a röhögéstől. Itt azonban nagykutyák fogtak filmezésbe, úgyhogy ne gondoljunk a 2007-es balatoni nyaralás Windows Movie Maker-ben összevágott családi videóinak képi világára, sokkal inkább a hollywood-i tucatkrimik összes közhelyének fél órába sűrítésére. Persze kellően gagyi és iskolás kivitelben.

Van abban valami különös, amikor elindul egy film, de a stáblista elején a gyártó cégek helyén az FBI és a kémelhárítás jelenik meg. A pár napja megjelent „thrillerke” ugyanis a Cég megbízásából készült és egy megtörtént eseten keresztül inti óvatosságra a Gyanútlan Amerikai Egyetemistát, aki valami oknál fogva Kínába megy tanulni.

A főszereplőt egy valós személy megtörtént esetéről mintázták. Glenn Duffie Shriver karrierre, pénzre és csajokra vágyó ifjú titánként érkezett Shanghajba az előző évtized végén. A sztori szerint az ilyen diákokra csak úgy vadásznak a kínai titkosszolgák. Az angol tanárként maszekoló Glenn-t egy Amanda nevű nő környékezi meg, akivel barátok lesznek, „de semmi több”. Glenn a nő és egy hotelben üldögélő Gyanús Öltönyös Kínai kérésére politikai elemzéseket készít a két ország viszonyáról. A fiú attól sem fog gyanút, amikor rendszeresen készpénzben fizeti ki a tenyérbemászóan barátságos öltönyös egy csillogó hotel egyik lakosztályában.

És ez így megy tovább, Glenn már tele van pénzzel, amikor egy még furcsább emberrel hozzá össze. Ő a Gonosz Öltönyös Kínai aki egy még vastagabb borítékot ad a fiúnak. Cserébe pedig azt kéri, hogy menjen haza és jelentkezzen be egy állásinterjúra a CIA-hez. Ha pedig felveszik, akkor szépen írogasson jelentéseket arról, amit ott lát.

fbi2.png

Innentől nem lőjük le a film többi izgalmas epizódját, illetve tanulságos befejezését, de aki beírja a Google-ba Glenn nevét, könnyen megtalálja, hogy szegény butuska fiúnak idén jár le kémkedésért kiszabott 4 éves börtönbüntetése az USA-ban.

Az FBI a projekt keretében nem csak ezt a filmet készítette el, indítottak egy oldalt is, ahol megismerkedhetünk az igazi Glennel, valamint pontokba szedve leírják a Tanulságot Amire Sosem Gondoltál Volna:

– Gyanakodjunk, ha hihetetlenül jó ajánlatokkal bombáznak idegenek
– Ne menjünk bele hivatalos adatok kiszolgáltatásába, még akkor se ha fizetnek érte
– Ne adjunk ki magunkról túl sok infót idegeneknek
– Ne is barátkozzunk gyanús idegenekkel, főleg ha azok diktatúráknak vagy bűnszervezeteknek dolgoznak
– Tessék szépen kitölteni az adóbevallást, ne feketézzünk, mert az rossz dolog

Vagyis: legyünk óvatosak, ne legyünk kémek és ne hagyjuk, hogy kémkedésre használjanak. Értem?

Azt egyébként nehéz megmondani, mennyire megalapozottak az amerikai hatóságok fenti történetben is feldolgozott félelmei. Tavaly nagyjából 280 000 amerikai diák tanult Kínában, egy 2011-es AP riport szerint az azt megelőző 3 évben 57 embert gyanúsítottak meg minősített információk, üzleti vagy technikai titkok átjátszásával a szóban forgó konkurens nagyhatalom irányába. Mindenesetre a hatóságok szeretik a politikai mellett a nagy mértékű ipari kémkedéssel magyarázni a kínai gazdasági növekedést.

A Game of Pawns című filmet egyébként az IMDB filmes adatbázis által sem nagyon jegyzett Tom Feliu rendezte és egy Rocket Media Group nevű cég gyártotta, akiket az FBI már nem először bízott meg hasonlóan magasröptű művek készítésével. A forgatás során senki nem volt veszélyben, a shanghaji jeleneteket Washington kínai negyedében vették fel.

fbi.jpg

A Motherboard nyomán.

Megosztás