közpénzégetés

Tíz évig nem nyilvános az augusztus 20-i tűzijáték és programok ára

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Az indoklás most is a már jól bevált szlogen: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban három és fél hónappal később kaptunk választ, amiből az derült ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. Idén petíció indult a közpénzégetés ellen, és már 86 ezer fölött jár az aláírók száma. 

Közadatigénylésben kérte ki a Párbeszéd Magyarországért a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését június végén. A párt a napokban kapott választ az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon feltett kérdéseire.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló
eljárás során készített vagy rögzített,

a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános”.

Vagyis az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi pénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, amikor is a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz.

Ez a lerázó válasz már nem újdonság annak, aki rendszeresen próbál adatokat kikérni a különböző állami szervektől. Legutóbb a gödi Samsung-gyár eltitkolt vizsgálati dokumentumaival kapcsolatban írtunk arról, hogyan próbálják a fenti indokkal kikerülni a lakosság tájékoztatását a hatóságok.

Nyilvánosságra kell hozni a gödi Samsung-gyár eltitkolt vizsgálati dokumentumait | atlatszo.hu

Nem lehet elzárni a nyilvánosság elől a gödi akkumulátorgyár vízmonitoring adatait és a katasztrófavédelmi hatóság vizsgálati jegyzőkönyveit – ezt mondta ki a bíróság abban a perben, amit szerzőnk indított az Átlátszó közérdekű adatigénylésének megtagadása ügyében. Az ítélet nem jogerős.

Tavaly 12 milliárdot költöttek a rendezvényre

Némi támpontot adhat azért a Nemzeti Kommunikációs Hivatal K-Monitor által kiszúrt közbeszerzési eljárásának egyik részlete, amelyben ez áll:

„Rendezvényszervezési feladatok ellátása az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték kapcsán a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére. Mennyisége: A műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzése legfeljebb a nettó 1 400 000 000,- Ft + Áfa (…) keretösszeg kimerüléséig.”

A K-Monitor szerint azonban ez valószínűleg csak a rendezvény előkészítése, a nagyobb kiadás ugyanis a 3. negyedévre esik.

Tavaly szintén közadatigényléssel derítettük ki, hogy

2021-ben közel 12 milliárd forint közpénzt emésztettek fel az augusztus 20-i programok.

2021. augusztus 23-án adtuk be az adatigénylést, és három és fél hónappal később, december 6-án kaptunk választ – akkor sem teljeskörűt azonban, mert a szerződött partnerek nevét nem árulták el. Az MTÜ-től kapott táblázatból csak az derült ki, hogy milyen tételekre ment el a közpénz a többek között guruló turulmadarat, aranyozott Szent István szobrot, tűzijátékot és légiparádét is magában foglaló ünnepségsorozat kapcsán. Az állami tűzijáték és a tűzijátékhoz, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás a lista szerint összesen 3,1 milliárd forintba került.

Közel 12 milliárd forintba került az idei augusztus 20-i ünnepség | atlatszo.hu

Végre válaszolt az augusztus végén beadott adatigénylésünkre a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ): minden eddigi becslésnél többe került az idei augusztus 20-i államalapítási ünnep. Az állami turisztikai csúcsszerv által elküldött összesítőből kiderül, hogy közel 12 milliárd adófizetői forint ment el többek között fényshow-ra, tisztavatóra, díszünnepségekre, tűzijátékra, médiakampányra, és „márkaazonosítóval ellátott ruházatra”. A szerződött partnerek nevét azonban nem árulták el.

Már 2020-ban minden korábbinál nagyobb és drágább augusztus 20-ai tűzijátékot ígért a kormány, a koronavírus azonban közbeszólt, és az ünnepség elmaradt. Akkor összesen nettó 1,3 milliárd forintot szántak csak a tűzijátékra.

A költségek mindenesetre idén sem lehetnek alacsonyak. A hvg.hu július 14-én számolt be a Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs első üléséről. A cikkben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárra, a testület vezetőjére hivatkozva azt írták, „a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.”

A Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs első ülése 2022. július 7-én (fotó: kormany.hu)

Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást akarnak

Miközben a szervezés zajlik, a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen. A kezdeményezők többek között azt írják: „Magyarországon napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek. Nő az infláció. Folyamatosan romlik a forint.

A kormány a választásokat megelőző kampányidőszakban rengeteg pénzt osztogatott el, amelynek következtében most óriási a hiány az államkasszában.

Újabb adók kerültek kivetésre, amelyeket az érintettek a lakosságra hárítanak át, míg elkezdődtek a megszorítások is. Mindeközben a kormány idén is sok száz millió forintot költene augusztus 20-án tűzijátékra.

Ahelyett, hogy az adófizetők pénzét egy igencsak környezetszennyező és drága mulatságra költené a kormány, fordítsák a gazdaság stabilizálására! (…) Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxus látványosságnak. Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen” – olvasható a felhívásban.

Eddig már több mint 87 ezren írták alá a petíciót, amihez Facebook-esemény is van „Dehogy megyek tűzijátékra” címmel és 80 ezer érdeklődővel.

Katus Eszter

Nyitókép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án. MTI/Lakatos Péter

Megosztás