Elios-akták

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról

Az Átlátszó egy drónnal felszerelkezve járta be a Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozások főbb szerzeményeit, hogy megmutassa, mihez kezdett Orbán Viktor veje, miután a közvilágítás-korszerűsítésől átnyergelt az ingatlanbizniszre. A videó elkészítéséhez összesen hétszáz kilométert utaztunk, és tucatnyi helyszínt jártunk be.



Társadalmi célú hirdetés

Tiborcz István (32) 2009-ben még csak egy ismeretlen kisvállalkozó volt, aztán jött az első Orbán-kormány, és a közvilágítás-korszerűsítésben utazó cége gyakorlatilag szárnyakat növesztett: néhány év alatt milliárdos árbevételt ért el.

A felvelé vezető, fogyni nem akaró önkormányzati megbízásokkal kikövezett utat viszont meglehetősen kétes megvilágításba helyezte, hogy kiderült: Tiborcz nemcsak egy szemtelenül fiatal bizniszmen, hanem ő az a fiú, aki a miniszterelnök legnagyobb lányának udvarol.

Ez a – kétségtelenül romantikus – tény, illetve az ezzel párhuzamosan az Elioshoz irányított rengeteg közpénz és uniós támogatás erős gyanakvásra adott okot, egy ponton túl pedig már nemcsak az újságírók kopogtattak a cég ajtaján arról érdeklődve, hogy a frigynek és az Elioshoz ömlő milliárdoknak van-e közük egymáshoz, de megérkeztek az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) ellenőrei is.

Tiborcz ezen a ponton kiszállt az Elios Zrt.-ből, és az ingatlanozásra váltott át. Új vállalkozásáról, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST-ről évekig csak sejteni lehetett, hogy az övé, makacsul titkolták a részvényesek kilétét. Végül maga az érintett nyilatkozta a kormánylapként működő Origonak, hogy tényleg tulajdonos az ingatlanfejlesztő cégben. Íme a BDPST körül kialakult cégháló:

Megalakulása óta a BDPST és leányvállalatai számos értékes ingatlant szereztek meg: az épületek egy részét eladták, a másikat megtartották, mi pedig most körbejártuk őket egy drónnal:

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról from atlatszo.hu on Vimeo.

A videó elkészítéséhez összesen hétszáz kilométert utaztunk, és az alábbi helyszíneket látogattuk meg:

Aligai strand / Club Aliga

Nyáron jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségéé lett a Balaton egyik legértékesebb területe, az aligai strand. Egészen pontosan az történt, hogy az egykori gázszerelő – ma már tőzsdemogul – érdekeltsége, az Appennin Nyrt. egy leányvállalatán keresztül megszerezte a PRO-MOT Kft. 74,99 százalékos üzletrészét, és mivel ehhez a céghez tartozik Kádár János egykori kedvenc nyaralóhelye is, ezáltal ez a 37 hektáros terület gyakorlatilag Mészáros Lőrincékhez került. Még meg sem emésztettük a hírt, már jött is a következő: Tiborcz István cége, a BDPST beszáll az Appenninbe, így tehát az aligai ingatlan, ha áttételesen is, de ma már Orbán Viktor családjához is köthető.   

Hullám Hotel (balra), Helikon Hotel (lent)

Keszthely az új Felcsút – akár ezt is mondhatnánk, és ez leginkább a Balaton-parton érezhető. Ahogy megérkezünk, a Helikon Hotel jön szembe, amely márciusban még a BDPST-hez tartozott, ahogyan a mintegy 300 méterrel arrébb fekvő Hullám Hotel is. A Hullám mellett közvetlenül pedig ott van a Balaton szálló, amely a Firstfund ingatlanalapé, ami Mészáros Lőrincéké. A BDPST keszthelyi bevásárlását a Heti Válasz írta meg (az újság azóta megszűnt), a lap év elején arról számolt be, hogy a miniszterelnök vejének érdekeltsége lett a Pannon Tessera Hospitalis nevű vállalat egyik részvényese, amely a Hullám és a Helikon büszke tulajdonosa. E két épülettel kapcsolatban mi most mégis múlt időt használunk, mert bár márciusban még valóban benne volt a cégben a BDPST, a legfrisebb dokumentumok szerint viszont azóta kiszállt belőle, így ez a két ingatlan – papíron legalábbis – már nem tartozik Tiborczhoz.

Orbánhegy – Hangya utca 30.

Ugyancsak a Heti Válasznak köszönhetjük azt az információt, hogy Orbánhegyen is van egy érdekes ingatlan. Itt 2017. szeptemberében került egy 2 ezer négyzetméteres telek a BDPST leányvállalatához, a Bellevue Developmenthez. A Hangya utca 30. szám alatt akkor még egy régi ház állt, mi viszont most a GPS által megadott címen egy félkész villa-szerűséget láttunk.

Andrássy út – palotaszint

Az Andrássy úton egy palotaszint a Downtown Developmenté: az épület három albetétje a BDPST leányvállalatáé, amely közel a teljes első szintet jelenti. Az ingatlan korábban felújítás alatt állt, ez mára láthatóan befejeződött.

Kelenhegyi út – villa

Összenő, ami összetartozik, és ez ennél az épületnél különösen igaz. A Direkt36 közölte, hogy a miniszterelnök vejének cégei nemrégiben székhelyet váltottak, és a Kelenhegyi útra költöztek a CD Hungary nevű vállalat villájába. A Kelenhegyi úti épületet tulajdonló cégcsoport pedig nem másé, mint Garancsi Istváné, Hernádi Zsolté és Csányi Sándoré. Ez esetben tehát egy igazi NER-fészekkel van dolgunk.

Mahart-ház

Tiborczék szerezték meg a Mahart-házat is. A Vigado 2. szám alatt lévő épület egyik végső tulajdonosa az Apáczai 2005 Kft-n keresztül a BDPST. A miniszterelnök vejének érdekeltsége ugyanakkor nem az egyedüli tulajdonos, van egy társa is, aki nem más, mint Andy Vajna, egészen pontosan a kaszinócézár cége, a Bár-Co Kft

Turai kastély

A kastélyt a BDPST leányvállalata, a TRA Real Estates vásárolta meg. Nemrégi jelentették be, hogy felújítására 4,5 milliárd forintot költenek.

Rátkai klub

Lapunk írta meg, hogy a Rátkai klub volt épülete is a miniszterelnök vejéhez köthető ingatlanbirodalom része lett. Az akkor még felújításra szoruló villa 2015-ben került az AMX HS nevű céghez, amelynek az egyik tulajdonosa a török oligarcha Adnan Polat HBRE nevű vállalata volt, a másik pedig a BDPST. Adnan Polat a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bizalmasa, és meglehetősen sok szálon kötődik a kormányhoz is: az üzletember felel a magyar és a török kormány közötti kommunikációért, és a két ország üzleti kapcsolataiért, és ő működteti a magyar kereskedőházakat is Törökországban. A 444 cikke szerint az egyik ilyen Polat-féle irodát Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Balázs vezeti. Ez a villa ma már nem Tiborczéké, kiszálltak a vállalkozásból, Polat maradt az egyedüli tulajdonos.

Volt Postabank-székház

A Rátkai-klub volt épületéhez hasonló volt a felállás a volt Postabank-székháznál is. Az épületet egy olyan cég birtokolta, amely Polat és Tiborcz érdekeltségébe tartozott. Ezt végül nem a török üzletember vette át, hanem egy olyan vállalkozás, amely az FBI által is körözött Ghaith Pharaonhoz köthető, aki azóta elhunyt.

Riporter: Oroszi Babett – Operatőr: Pápai Gergely

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Címlapkép (montázs): Halász Áron.

Megosztás