koronavírus

Nem szerencsés, ha a kormány nem árul el bizonyos koronavírus-adatokat

Pedig a kormánynak is érdeke lenne a teljes körű tájékoztatás. Ha keveset mond el, az jelentősen csökkenti a közbizalmat, ráadásul képtelenség, hogy a területi, az életkorra és a nemre vonatkozó aggregált adatok sértenék a személyiségi jogokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvostól a HVG és az Index újságírója is azt kérdezte az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján (egy nappal korábban a 444 is szerette volna megtudni), hogy Magyarország miért nem közöl legalább területi, nemre és korra vonatkozó adatokat a koronavírussal fertőzöttekről. Erre Müller Cecília válasza a következő volt:

„Azt gondolom, hogy változatlanul tiszteletben tartjuk a betegeknek a személyiségi jogait. Nem hiszem, hogy helyes volna az, hogy ha adatok alapján lekövethető volna egy beteg.”

Az Index remekül összeszedte, hogy többek között ezek az adatok Franciaországban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, a környező országok közül pedig Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Csehországban is teljesen nyilvánosak. Ezeken kívül nyilvánosak ezek az adatok, vagy valamelyikük Spanyolországban, Dél-Koreában (a dél-koreai adatközlés példaértékű), de még Oroszország is közöl területi adatokat.

Nálunk most akkor tudunk meg ilyen adatot, ha valamelyik fertőzött feltölt magáról egy videót a Youtube-ra. A többi országban nem gondolják azt, hogy ezek az adatok érzékenyek lennének és sértenék a betegek személyiségi jogait. Nem is gondolhatják, hiszen a közölt adatokból nem lehet beazonosítani senkit sem, ellenben azt gondolják, hogy ezek az információk hozzájárulnak a lakosság teljesebb körű tájékoztatásához, amelyhez épp az ilyen esetekben különösen erős közérdek fűződik.

Ezeket az adatokat szombaton mi is kikértük a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a tisztiorvosnak címezve a levelünket, továbbá a Belügyminisztériumtól is (ugyanígy tett a Magyar Narancs is, érdemes elolvasni, hogy milyen egyéb, fontos kérdésekre nem tudjuk a válaszokat még), és felajánlottuk, hogy az adatokból a Koronamonitor oldalunkra elkészített grafikonokat, térképeket szabadon felhasználhatják a nyilvánosság tájékoztatására. Nem kaptunk választ.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Ez az oldal a hivatalos, kormány által közölt adatokat dolgozza fel, de nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, továbbá nem vállalunk felelősséget a kormány által közölt adatok és információk valóságtartalmáért. Kérjük, a hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.

Az eddig közölt adatok hitelességét már most minden második komment kétségbe vonja, főként azért, mert nagyon alacsony a szűrőtesztek száma, így túl alacsony a regisztrált fertőzöttek száma is. Nem segít a helyzeten az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy „olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni”.

Az Egyesült Államokban hasonló a helyzet, és ezzel nem csupán az a baj, hogy a saját adatainkkal kapcsolatban is felmerülnek kétségek, hanem az is, hogy más országokat is arra ösztönöz, hogy kevesebb tesztet végezzenek és így tartsák alacsonyan az esetszámukat, ahogy ez Olaszországban fel is merült, és ahol Luigi di Maio, a jobboldali 5 Csillag Mozgalom külügyminisztere még a járvány olaszországi kitörése elején, három hete infodémiának nevezte az olasz médiában megjelent tudósításokat, és azzal érvelt, hogy csak tíz várost érint az egész vírus a 7904 olasz településből.

Svédországban a Közegészségügyi Hatóság vezetője, Anders Tegnell jelentette be, hogy leállnak a pontos adatok közlésével, ami mögött megintcsak az lehet, hogy kevés a teszt. Ennek ellenére továbbra is naponta vannak napi svéd adatok a Johns Hopkins University adattárában.

Korábban még közölt a koronavirus.gov.hu területi és életkori adatokat, csak az utóbbi pár napban maradt el ezeknek az információknak a közlése. Tehát a magyar kormány, az Operatív Törzs és a tisztifőorvos álláspontja időközben változott meg az adatokkal kapcsolatban (is). De vajon miért? Nyilvánvalóan az Operatív Törzs és a Belügyminisztérium is tudja, hogy a kikért adatok nem érzékeny adatok és nem sértenek személyiségi jogokat. Alapvetően egy kormány három ok miatt szokta titkolni az adatokat:

  1. Fél a nyilvánosságtól
    Egy kormány akkor szokott félni a nyilvánosságtól, ha tudja, hogy az általa visszatartott adatokból kiderülne, hogy valamit elbaltázott, vagy fény derülne valamilyen diszfunkcióra, hiányra, esetleg kiderülne, hogy jóval nagyobb a baj, mint amekkora. Lásd az elején Kínát, vagy bizonyos tekintetben Iránt.
  2. Nincs meg neki az adat
    Ha a koronavírussal kapcsolatban nem tudja, vagy nem gyűjti a területre, korra és nemre vonatkozó adatokat, akkor egyszerűen képtelen tervezni, előrejelzéseket végezni, elemezni és felkészülni bizonyos szcenáriókra. Ebben az esetben nagyon súlyos mulasztást követ el a magyar állam, ami életekbe kerülhet.
  3. El akarja kerülni, hogy az adatokból téves következtetéseket vonjanak le
    Ez egy legitim érv lehetne, de ezt lehet kommunikálni. Vagy azt is meg lehetne vizsgálni, hogy más országok miért választják ennek ellenére a lehető legnagyobb nyilvánosságot, felvállalva annak kockázatát is, hogy esetleg valaki tényleg félremagyarázza az adatokat. Annál is inkább érthetetlen, mivel a már most megosztott alapadatokkal kapcsolatban is mindenféle összeesküvés-elméletek terjednek. Nem lehet, hogy azok az országok, amelyek széles körű tájékoztatást és adathozzáférést nyújtanak, épp azért teszik, hogy elejét vegyék azoknak a hangoknak, hogy a kormány hazudik és titkol valamit? És mi van, ha mellette még azt is gondolják, hogy a nyilvánosságnak joga van megtudni ezeket az adatokat?
    +1 Csak
    Nem ez lenne az első cinikus, agresszív, ún. Kovács Zoltán-érvelés az elmúlt években, de ezt egy ennyire súlyos esetben el sem tudjuk képzelni.

Akármi is legyen az oka, a magyar kormány bizonyos információk visszatartásával sérti a nyilvánosság érdekét és rombolja a közbizalmat. Ha a magyar állampolgárok elveszítik a maradék bizalmukat is az államban, akkor ebben a helyzetben akkor sem fognak hinni a kormánynak, amikor jól cselekszik, vagy amikor elengedhetetlen lenne.

Az isten szerelmére, az adatokat nem az újságírók kedvéért kellene kiadni, hanem mert ez a magyar állampolgárok és a magyar kormány közös érdeke.

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás