Heti lapszemle

Évi 6 milliárd forint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, megszorítások a lakosságnak

24.hu: Hízik a Szuverenitásvédelmi Hivatal büdzséje: milliárdos irodabérlés, 14 fős elnöki titkárság, elektromos kisteherautó

Kisgömböcként hízik az év elején alakult Szuverenitásvédelmi Hivatal büdzséje és létszáma. Májusban még „csak” 4,1 milliárd forint volt az éves költségvetési előirányzata, amivel már akkor megelőzték az Alkotmánybíróságot, de most már a Gazdasági Versenyhivatalt is lekörözték, mivel több mint 6 milliárd forintra emelték időközben a szervezet büdzséjét. Március 31-én még csak 26 foglalkoztatottja volt a Lánczi Tamás által vezetett hivatalnak, most viszont már 101-en dolgoznak ott.

Hvg.hu: Megnyirbálták a leendő polgármester jogköreit Győrben, a Fidesz frakcióvezetőjéé lesz a tényleges irányítás

Megnyirbálta Pintér Bence megválasztott polgármester leendő jogköreit Dézsi Csaba András ciklusának utolsó közgyűlésén a Fidesz-többségű képviselő-testület Győrben – közölte a Pintért jelölő Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV). A testület olyan szervezeti és működési szabályzatot fogadott el a keddi közgyűlésen, amely szerint az októbertől létező „frakciók értekezletén” Pintér Bence szavazata 31,8 százalékot ér majd a Fidesz frakcióvezetőjének 63,6 százalékával szemben, vagyis a fideszes frakcióvezető a jövőben egy személyben dönthet azokban a kérdésekben, amelyekben eddig a polgármester járt el.

Népszava: Orbán Viktor döntött, 130 pontos határozatban érkeznek a megszorítások

130 pontos kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor szignójával. A rendelkezés nagyrészt megszorítások sorát tartalmazza, változatos formában megfogalmazott pénzelvonásokkal, amelyek lényege, hogy a kabinet több nagy projekttől elvágja az állami többletforrásokat, leállítja, vagy pedig lecsökkenti a korábban tervbe vett finanszírozásukat. A lista szerint az Orbán-kormány ejti a Diákvárost, de megvágja a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán felmerülő települési igényeket, a mentőautó-beszerzéseket és a Lánchíd támogatását is.

Mfor: Az Ismerős Arcok zenekar milliókat kapott a Magyar Honvédség népszerűsítéséért

Százmilliókat költhet el az állami HM Zrínyi Geoinformációs és Toborzástámogató Kft. a honvédség népszerűsítésére és toborzási rendezvényekre. A részletekről azonban hiába érdeklődött a lap, választ nem kapott. Az biztos, hogy a fizetési listán van az Ismerős Arcok zenekar – ők valószínűleg ingyenes koncerteket tartottak – és a kormány plakátjaival ismertté vált Balásy Gyula cége is.

444: Havi 102 ezer forintból élnek a szegények Magyarországon, évtizedek óta nem volt ennyire rossz a helyzet

A legutóbbi adatok szerint a szegénységi küszöb 1,742 millió forint volt, ami havi szinten 145 185 forintot jelent. Vagyis aki ennél kevesebb pénzből kénytelen havonta megélni, az statisztikailag szegénynek tekinthető. A szegények átlagos nettó jövedelme ennek az összegnek a 70,5 százaléka, hiszen a küszöbtől 29,5 százalékkal alacsonyabb. Ez alapján átlagosan havi 102 355 forint jövedelemből élnek a magyar szegények. Ez egy évvel korábban 100 779 forint volt, vagyis mindössze 1,5 százalékkal nőtt egy év alatt a szegények jövedelme.

Címlapkép: Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke interjút ad 2024. szeptember 16-án (fotó: Facebook)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42