Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Most nem viccel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: ingyenes angolórák Szegeden

Oligarcha-képzés címmel pénzügyek megtervezését tanítják magánembereknek egyebek mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Népfőiskoláján, amelynek első, Budapesten kívüli próbálkozása egy angol társalgási tanfolyam Szegeden. Igaz, a kezdeményezés még kevesekhez jutott el, de hetente várják az érdeklődőket.



Társadalmi célú hirdetés

Vicces kurzuscímekkel, de nem viccből indította el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Népfőiskoláját, amelyet most a fővároson kívül is szeretne meghonosítani. Így Szegeden angol nyelvtanfolyammal segítik azokat, akik tökéletesíteni szeretnék nyelvtudásukat.

A népfőiskola honlapján a budapesti kurzusok témája nagyon vegyes, ugyanis szerepel közöttük Álláspályázati tréning, Régészeti népfőiskola, TNT (Társadalmi Nemek Tanulmányok) nyílt szemináriumi órák, Buddhizmus és meditáció vagy Excel tanfolyam, sőt ott akad még „Főzősuli – szabolcsi töltött káposzta és túrós lepény” is.

Praktikus képzések politika nélkül – foglalta össze az előadások lényegét Bürger Zoltán, a népfőiskolai képzés koordinátora az Átlátszó Országszerte kérdésére. „A párt mottója mindig is az volt, hogy ahol nem lehetséges megoldást elérni vagy megjavíttatni valamit, ott mi magunk próbáljunk meg a helyzeten javítani. Az oktatás is ilyen, és a népfőiskola által törekszünk arra, hogy az érdeklődők a kurzusok által bővíthessék tudásukat, ismereteiket.”

Emlékezetes, az MKKP többek között buszmegálló-építéssel, járdajavításokkal hívta fel az apróbb, de fontos tennivalókra a figyelmet. A szegedi négyszínfestést aztán szépen ki is javíttatta a város, amire a párt részéről azt reagálták, hogy „az embernek persze fáj a szíve egy kicsit, de azt hiszem, végül is ez volt a cél.”

Bürger Zoltán elmondta, a Szegeden elindított nyelvtanfolyamhoz hasonlóak lennének a leghosszabb képzéseik, ezért azok kiemelt helyet foglalnak el a népfőiskola programjai között. „A szegedi angol társalgási kurzus az első vidéki tanfolyamunk az országban. A vidéki bázisunk még szűk, mert a jelentkező önkénteseink többsége budapesti.”

Az MKKP koordinátora hozzátette, hogy felmérték, hogy az oktatásra jelentkezők akarnak-e például Szegeden vagy Pécsett tanítani, a kampánynak ez a része most fog elindulni. „Szegeden van egy aktív, tettrekész csapat, amelynek tagjai belevágtak a szervezésbe” – mondta Bürger Zoltán. Hozzátette: a kurzus teljesen ingyenes, azért semmiféle ellenszolgáltatást nem kapnak, mint ahogy a helyért sem kell bérleti díj vagy más jogcímen fizetniük.

A szegedi képzés koordinátora, Árvai Annamária arról beszélt, hogy a népfőiskola honlapján keresztül kezdtek neki a szervezésnek. Ott jelentkezhettek a tanárok az olyan mentorokhoz, mint ő is. A mentor feladata, hogy a tanfolyamot a végéig levezesse, ami lehet akár videós is.

Csongrád megye székhelyén az angol tanfolyamot Mayer Anna kezdeményezte, amire kidolgozott tematikával készült. A nehézséget egyedül az okozza, hogy a képzés Szegeden teljesen új dolog, így az érdeklődők odacsábítására időre van szükség. Mayer Anna szerint az iskolákban nem megfelelő az idegennyelvi oktatás, ezért a kurzus esélyt adhat azoknak, akik nem tudták korábban jól elsajátítani az angolt, ám ezek az alkalmak gyakorlásnak is kiválóak.

„Örültem, hogy a kétfarkúak részéről támogatják az ötletemet, és segítenek a megvalósításában” – mondta Mayer Anna az Átlátszó Országszertének. „Arra szeretném ösztönözni a résztvevőket, hogy merjenek megszólalni. Szeretném, ha látnák, hogy a tökéletesség nem élet-halál kérdése, s hogy így szabadabbak legyenek a nyelv, mint eszköz, használatában, meg úgy általában is.”

Az első két alkalommal mintegy tízen voltak a szegedi Grand Caféban, de a szervezők remélik, hogy a létszám idővel nőni fog. Az egyik résztvevő, Pisti nemrég tért haza Londonból, és a lehetőséget hallva, csatlakozott is a társasághoz. Két barátnő, Gréti és Emma az utóbbi anyukájától értesültek az oktatásról. Mindketten a helyi Karolina Gimnáziumba járnak, ám úgy gondolják, az iskolán kívül is gyakorolni kell az angol nyelvet. Éppen ezért hosszú távon szeretnék folytatni a szegedi kurzust.

B. Kovács Tamás

Megosztás