Ezzel szemben a valóság

Akkorát füllentett a Délmagyarország Márki-Zayról, hogy a bíróság tette helyre

Márki-Zay Péter megbántotta a véradókat – közölte a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének igazgatójára hivatkozva a Délmagyarország még a nyáron. A polgármester ezt kikérte magának, az igazgató pedig írásban kért elnézést Márki-Zay Pétertől. Hogy az újságíró mit érthetett félre, nem derült ki. A bíróság közben kimondta: a lap valótlanságot állított.



Társadalmi célú hirdetés

“Véradók hívták fel szerkesztőségünket. Sérelmezték, hogy Hódmezővásárhely polgármestere a reprezentációs költségek kapcsán a donorok megvendégelését is sokallta. A tavalyi ünnepség 200 ezer forintba került. Ebből 184 véradó önzetlenségét köszönték meg szendvicsekkel” – így kezdődőtt az a Délmagyarországban még júniusban megjelent cikk, melynek címe szerint: Márki-Zay Péter megbántotta a véradókat: a donorok szerint 200 ezer forint 184 ember megvendégelésére nem luxus.

Az írásban Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója állítólag azt mondta az újságírónak, hogy “Engem váratlanul ért, hogy a véradók megvendégelését is kiragadta Hódmezővásárhely polgármestere a reprezentációs költségek kapcsán. Nem az a célunk, hogy támadjuk Márki-Zay Pétert, de a véradóknak igazuk van. Az a 200 ezer forint 184 ember megbecsülésére nem sok, főleg annak tükrében, hogy a véradás mit jelent a társadalom életében.”

A vita előzménye, hogy Márki-Zay Péter közzétette – mi is megírtuk– , hogy az előző városvezetés 48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban. Ebbe a kastélyba vásárolta be magát Lázár János, és ennek a többségi tulajdonosai olyan rejtőzködő milliomosok, akik még a nevüket sem tüntették fel a részvénykönyvben. Azt már a fidesz-közeli promenad.hu számolta ki, hogy ez fejenként több mint 11 ezer forintot jelent, mivel ezen időszakban 4226 vendéget láttak vendégül, többek között a véradókat.

A Délmagyarország cikkéből derült ki, hogy a véradókra nem fejenként 11 ezret, hanem alig több, mint 1000 forintot költöttek el rájuk. Arról nem írtak, miért csak ennyit, hova lehetett a többi pénz. A polgármestert sem kérdezték meg.

A lap írása után Márki-Zay Péter a facebookon úgy reagált, hogy “a délmagyar újabb hazugsággal támad”, azt is írta, hogy “A hazug rágalmakkal kapcsolatosan jogi lépések megtételét tervezem, a sérelemdíjként remélhetőleg megítélt jelentős összeget pedig a véradás népszerűsítésére fogom felajánlani.”

A dolog most vett fordulatot, a polgármester közzétette a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének igazgatójától kapott levelet. Ebben Sasvári Krisztina azt írja, hogy “a Délmagyarország újságban megjelent cikk kapcsán tájékoztatom, hogy amikor az újságíró megkeresésére a véleményem elmondtam, akkor csak hallomásból volt tudomásom (véradó szóbeli jelzés munkatársam részére) az Ön által elmondottakról. Az újságíró számára ezt el is mondtam (ti. hogy nem láttam/hallottam a kérdéses videó anyagot).”

Úgy folytatja, “a videóanyagot a cikk megjelenése után megnéztem, igy kijelentem, hogy: Dr. Márki -Zay Péter polgármester a kérdéses anyagban nem azt mondta, hogy drága a véradók megvendégelése, hanem ezzel ellentétesen azt állította, hogy a véradók megvendégelése alacsony költségvetéssel zajlott.”  Az igazgató szerint félreértésről lehetett szó, ezért elnézést is kért.

A Délmagyarország leszedte a cikket az oldalról. De máshol még mindig elérhető. És az is egyértelmű, hogy a lap olyat állított, ami egyszerűen nem igaz. Bíróságnak kellett kimondani, hogy valótlanságot írtak, igaz erre hónapokat kellett várni.

Az is egyértelmű, hogy a Márki-Zayt támadó cikkel szemben a helyreigazítás nem volt sokáig címlapon – de ez megszokott a kormányközeli médiától. Hogy a bíróságon elbukott félreértés mögött valójában mi áll – a Délmagyar szerint például névtelen “panasz” -, nem tudni. Viszont így, hogy Lázár János sajtósa írásba adta a képviselőknek, miszerint “Gyűjtsétek a negatívumokat, amelyekkel a sajtóban tudunk majd csatákat indítani.” egyáltalán nem meglepő, hogy a kormányközeli lap is fogást keresett a polgármesteren.

Segesvári Csaba

Fotó: A hódmezővásárhelyi közgyűlés. A szerző felvétele

Megosztás