Ma van a sajtószabadság nemzetközi napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a nemzetközi sajtószabadság napjává. Annak emlékére tartják, hogy 1991. május 3-án tették közzé a `Windhoek Nyilatkozatot`, amelyben az afrikai népeknek a független és pluralista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük során gyilkoltak meg, valamint azokról, akiket munkájukban akadályoztak, illetve akadályoznak. (forrás: mult-kor.hu)

A CPJ újságírókat védő szervezet a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából közzétett egy jelentést, amely szerint a világ tíz legcenzúrázottabb országai sorrendben a következők: Eritrea, Észak-Korea, Szíria, Irán, Egyenlítői-Guinea, Üzbegisztán, Burma (Mianmar), Szaúd-Arábia, Kuba és Fehéroroszország. Ugyanakkor „előkelő” helyen szerepel még Azerbajdzsán, Etiópia, Kína, Szudán, Türkmenisztán és Vietnam is. Kína például nem a világ legcenzúrázottabb országa, azonban szofisztikált módszereivel „példát mutat” a többieknek. A jelentés készítői szerint ezért Kína kifejezetten kártékony a világ sajtószabadságára nézve, mert kifinomult technikáival a világ cenzora szerepre tör.

A Riporterek Határok Nélkül idei Deutsche Welle-különdíját egy bangladesi és egy kínai blogger nyerte. Abu Sufian a bírósági tárgyalás nélküli kivégzésekről számolt be Bangladesben, Tsering Woeser pedig Tibetről és az önmagukat felgyújtó szerzetesekről írt. A sajtószabadság érvényesülését vizsgáló idei jelentésében Magyarországot a szabadból „részben szabad” kategóriába sorolta le a Freedom House civil szervezet. A szerzők kiemelték, hogy a magyarországihoz hasonló mértékű változás csak Chilében történt a tavalyi évben.


Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Pap Zsolt

  “A sajtószabadság érvényesülését vizsgáló idei jelentésében Magyarországot a szabadból „részben szabad” kategóriába sorolta le a Freedom House civil szervezet.”

  Megmondta Orbán elvtárs: “Keleti szél fúj”,  a sajtószabadság, demokrácia nem keleti találmány, tehát Pártunk és Ártányunk ellensége.

  Merem állítani, hogy a nyolcvanas évek vége felé szabadabb volt a sajtó, mint manapság, amikor a végtelenségig manipulál mindent a  hatalom, – amely tulajdonképppen egypártrendszer, Fideszes pártállam- , vagy akit nem tud manipulálni, azt  egzisztenciálisan ellehetetleníti, megfélelmlíti.

  Ez a rendszer, ez a demokráciának hazudott politikai-gazdasági szisztéma  bukásra van ítélve!


  Hazugnak és korruptnak tartják a politikusokat a magyar fiatalok
  A politikusokat és az üzleti szektort tartják a legkorruptabbnak

  A megkérdezett fiatalok 90%-a szerint a korrupció jelen van a
  politikai életben, 84%-uk véli úgy, hogy korrupció tapasztalható az
  üzleti szektorban is. Ez utóbbi szektor megítélése igen rossz, a
  válaszadók 70%-a úgy véli, az üzleti tevékenységek során a felek gyakran
  vagy mindig kenőpénzt fizetnek, illetve fogadnak el.

  A politikusok rendkívül alacsony népszerűségnek örvendenek a fiatalok
  körében, ugyanis a válaszadók 90%-a gondolja úgy, hogy nem mutatnak jó
  példát, egyáltalán nem tartják a politikusokat követendő példának. Úgy
  vélik leginkább a családtól, a barátoktól és a tanároktól számíthatnak
  jó példamutatásra.

  A szektorokat tekintve az államigazgatást, az üzleti szektort és az
  egészségügyet tartják a legkorruptabbnak, mely eredmény egybecseng a TI
  2010-ben megjelent Globális Korrupciós Barométerével, amely az
  állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalatait méri, és amely
  szintén ezen szektorokat jelölte meg a legkorruptabbnak.

  http://privatbankar.hu/karrier/hazugnak-es-korruptnak-tartjak-a-politikusokat-a-magyar-fiatalok-246832