Ingyenműszak – a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

Beküldte:
2012. november 29. csütörtök

A mérlegadatok szerint a 2009-es évet még 200 milliós nyereséggel zárta, alig másfél évvel később viszont harmincmilliárd forintnyi kifizetetetlen követelés és a fizetésképtelenség kimondása elől csődvédelembe menekült a Vegyépszer Hungária Zrt. Hogy az első Orbán-kormány házi autópályaépítő cégéből hová tűnt az elmúlt évek vélhetőleg több tízmilliárd forintnyi nyeresége, az talán soha nem derül ki – nem lett sem büntetőjogi, sem egyéb következménye annak sem, hogy a cég a mai napig nem tudott elszámolni az uniós projektekben résztvevő alvállakozói munkák kifizetésére kapott pénzekkel. Videóriport.

Az is tény, hogy a Vegyépszer a kikényszerített csődegyezség révén az alvállakozóival szemben fennálló tízmilliárdokra rúgó tartozásaitól alig kétszázmillió forint kifizetésével meg tud szabadulni. Cikksorozatunk bemutatta az adósságeltüntetés, az „irányított felszámolás” forgatókönyvét – filmünk azt mutatja be, mit hagyott Nagy Elek cége maga után. A megszólaló vállakozók és cégvezetők két uniós finanszírozású projekt: a nyíregyházi hulladékválogató és a szombathelyi szennyvíztisztító, illetve a szakolyi biomassza-erőmű építésénél dolgoztak a Vegyépszernek, de a beruházás jellegétől függetlenül sem a munkájuk árát, sem a beépített anyagok költségét nem kapták meg. Ugyanakkor – bár a Vegyépszer-csőd kapcsán lebonyolított egymástól való követelésvásárlás nyilván megbolygatta a cégháló tagjainak üzleti eredményét – a nyilvánosan elérhető adatok azt mutatják, Nagy Elek sokmilliárdos éves forgalmat bonyolító cégbirodalma továbbra is virágzik. Becker András és Halász Áron videója.

Ingyenműszak – a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói from atlatszo.hu on Vimeo.

Korábbi cikkeink a témáról:

Uniós pénzek is eltűntek a Vegyépszer körül burjánzó cégcsoportban

Seprényi: Korrekt volt a csődegyezség

Líbiában ragadtak a Vegyépszer milliárdjai – a hitelezőknek csak aprópénz jutott

Dosszié: Elátkozott építőipar 

(Címlapkép: Kovács Gergely)

 

 

Bejegyezte: 2012. november 29. csütörtök
Kategóriák:Cikkek,Elátkozott építőipar,Videó. A bejegyzésre érkezett válaszok követése: RSS 2.0. Erre a bejegyzésre válaszolhat vagy visszakövetést adhat

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az atlatszo.hu facebook-csoportjához !

Oszd meg

Google hirdetés

Hozzászólások a fészbúkon

hozzászólás

Disqus reakciók